Primaria Iasi lanseaza programul de finantare nerambursabila destinat proiectelor propuse de ONG-uri

euro.jpg

Municipiul Iasi lanseaza programul anual de finantare nerambursabila destinat proiectelor de interes public local propuse de organizatiile neguvernamentale din municipiul Iasi.

Selectia proiectelor ONG-urilor iesene care vor primi finantare de la bugetul local pentru proiecte in domeniile: cultura scrisa, social-mediu-educatie-sanatate, cultura si tineret se va face de catre Comisia de Evaluare, Analiza si Selectie a Proiectelor Culturale, de Tineret (pentru domeniile cultura si tineret) si de catre Comisia de Relatii cu Societatea Civila si Evaluarea Proiectelor (C.R.S.C.E.P.) (pentru domeniile cultura scrisa si social-mediu-educatie-sanatate), in conformitate cu prevederile Legii 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de pe domeniile anterior mentionate si a Legii privind sustinerea si promovarea culturii scrise nr. 186/2003, republicata, si cu prevederile Regulamentului referitor la finantarea proiectelor societatii civile din Iasi in baza Legii nr. 350/2005.

Programul de selectie a proiectelor pentru anul 2016 va avea urmatoarele etape pe domenii:
– Pentru domeniile cultura si tineret: programul de selectie a proiectelor pentru anul 2016 se va desfasura in doua etape corespunzatoare termenelor limita de depunere a proiectelor de catre solicitant, programate in data de 25 aprilie a.c. (prima sesiune) si 2 septembrie (a doua sesiune). Sesiunile de evaluare a proiectelor depuse vor fi cuprinse in perioada 26 aprilie – 9 mai (pentru prima etapa de depunere), respectiv 3 – 16 septembrie a.c. (pentru a doua sesiune de depunere).
– Pentru domeniul social-mediu-educatie-sanatate: programul de selectie a proiectelor pentru anul 2016 se va desfasura intr-o singura etapa corespunzatoare unui termen limita de depunere a proiectelor de catre solicitant, programat in data de 25 aprilie a.c. Perioada de evaluare a proiectelor pe acest domeniu este 26 aprilie – 9 mai a.c.
– Pentru domeniul cultura scrisa: programul de selectie a proiectelor din domeniul culturii scrise pentru anul 2016 programeaza pe data de 16 mai a.c. termenul limita de depunere a proiectelor de catre solicitanti. Perioada de evaluare a proiectelor este cuprinsa in intervalul 17 mai – 1 iunie a.c.

Suma alocata in 2016 de la bugetul local pentru toate domeniile este 1.800.000 lei, defalcata pe domenii dupa cum urmeaza:
– Pentru domeniul cultural – 300.000 lei. Cuantumul contributiei de la bugetul local nu poate depasi 90% din valoarea totala a proiectului si, de asemenea, suma solicitata nu poate fi mai mare de o treime din fondul total alocat finantarii proiectelor sectorului ONG pe acest domeniu.
– Pentru domeniul tineret – 1.000.000 lei. Cuantumul contributiei de la bugetul local nu poate depasi 90% din valoarea totala a proiectului si, de asemenea, suma solicitata nu poate fi mai mare de o treime din fondul total alocat finantarii proiectelor sectorului ONG in domeniu.
– Pentru domeniul social-mediu-educatie-sanatate – 400.000 lei. Cuantumul contributiei de la bugetul local nu poate depasi 90% din valoarea totala a proiectului si, de asemenea, suma solicitata nu poate fi mai mare de o treime din fondul total alocat finantarii proiectelor sectorului ONG.
– Pentru domeniul culturii scrise – 100.000 lei. Cuantumul contributiei de la bugetul local nu poate depasi 60% din valoarea totala a proiectului si, de asemenea, suma solicitata nu poate depasi o treime din fondul total alocat pentru finantarea proiectelor din domeniul culturii scrise.

La selectia de proiecte pot participa organizatii neguvernamentale care au sediul in Iasi si care propun pentru fiecare domeniu in parte proiecte cu impact la nivelul comunitatii locale.

Cine va decide finantarea ONG-urilor
Proiectele organizatiilor neguvernamentale care vor solicita fonduri de la primarie in acest an vor fi evaluate de trei comisii ale municipalitatii. Potrivit oficialilor primariei, 20 de persoane vor decide proiectele care vor primi finantare.

Potul se ridica la aproape doua milioane de lei, banii urmand a fi acordati pentru proiecte in domenii precum social^ sanatate, educatie, mediu, tineret si cultura. In componenta celor trei comisii au fost propusi reprezentanti ai administratiei publice locale (Victor Poede, Daniela Cozma si Mihai Pricop), evaluatori propusi de Universitatea de Arta „George Enescu” (Cornelia Burstureanu, Ion Urdes, Laura Bilic) si cate un reprezentant al Universitatii „Al.I. Cuza” (Daniela – Tatiana Soitu), al Directiei Judetene de Sport si Tineret (GheorgheMihaila), al Consiliului Tineretului (Mircea Meriacri) si al Casei de Cultura a Studentilor (Petre Susu). Pe langa acestia, Consiliul Local va propune din randul consilierilor cinci alesi locali, componenta comisiilor fiind completata de trei secretari fara drept de vot.

In elaborarea propunerilor au avut loc consultari cu partenerii din rdndul societatii civile din Iasi, precum si cu institutii de specialitate”, au explicat oficialii municipalitatii.

Cea mai mare alocare pentru proiecte ale societatii civile vizeaza initiativele care vor fi propuse de catre organizatiile de tineret (un milion de lei).

Sursa: lege5.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.