Noi norme pentru credite ipotecare

cheie_casa.jpg

Noua directiva europeana privind creditele ipotecare a intrat in vigoare. Ea are ca scop imbunatatirea masurilor de protectie a consumatorilor europeni, prin introducerea unor practici responsabile de creditare, in intreaga UE.

Comisarul european responsabil pentru stabilitate financiara, servicii financiare si Uniunea pietelor de capital, Jonathan Hill, a declarat: “Acesta este un pas important in imbunatatirea gradului de informare a consumatorilor, dar si in incurajarea creditarii intr-o maniera responsabila. Un regim de tip pasaport european pentru intermediarii de credite va conduce catre cresterea competitivitatii sectorului si ar trebui sa ofere noi oportunitati de afaceri”.    

Potrivit noii directive, adoptate in data de 4 februarie 2014, consumatorii vor beneficia de informatii mai clare si mai usor de inteles odata cu introducerea unei fise europene de informatii standardizate. Aceasta va permite celor interesati de un credit sa inteleaga mai bine riscurile asociate acordurilor ipotecare, sa compare ofertele si sa identifice cel mai bun produs pentru nevoile lor, la cel mai bun pret. Consumatorii europeni cei mai vulnerabili vor fi mai bine protejati in ce priveste supra-indatorarea prin intermediul unor standarde aplicabile in intreaga Uniune referitoare la evaluarea bonitatii solicitantilor de credit ipotecar.    

Totodata, directiva stabileste principiile de autorizare si inregistrare a intermediarilor de credite. Acestia, in conditiile in care se conformeaza noului set de reguli, vor avea acces la mult mai multi potentiali clienti pe piata unica, datorita sus-mentionatului regim de tip pasaport. Pe termen lung, acesta va oferi noi oportunitati de afaceri creditorilor si va fi un pas inainte spre crearea Pietei unice europene in domeniul ipotecar, avand ca rezultat marirea concurentei si scaderea preturilor.    

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.