Primarii au liber sa-si ia masini in leasing

masini.jpg

masiniAutoritatile locale vor primi acordul Guvernului ca, pe parcursul acestui an, sa inchirieze sau sa foloseasca masini in leasing operational, prin exceptie de la interdictia aplicata din 2009 pentru toate institutiile publice, cu argumentul ca lipsa autoturismelor genereaza blocaje in activitate.

Acceptul pentru astfel de achizitii va fi acordat de Guvern prin ordonanta initiata de ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea. Autoritatilor si institutiilor publice li s-a interzis in 2009 sa achizitioneze, sa cumpere sau sa preia in leasing autoturisme si mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-infiintate si numai in primul an de functionare, achizitiile pentru realizarea proiectelor finantate din imprumuturi, fonduri externe nerambursabile, donatii si sponsorizari si autoturismele cumparate in cadrul Programului “Rabla. Interdictia a fost prelungita succesiv in ultimii ani.

OU 34/2009 instituie interdictia, pentru autoritatile administratiei publice locale, de a achizitiona, prelua in leasing sau inchiria autoturisme. Avand in vedere faptul ca, din 2009 pana in prezent, autoritatilor locale le-a fost opozabila prevederea, acestea intampina greutati in desfasurarea activitatii curente. O mare parte a activitatilor de la nivelul autoritatilor executive, precum cele din domeniul autoritatii tutelare, asistentei sociale, patrimoniului, cadastrului, urbanismului, gospodaririi comunale, presupun deplasari pe raza unitatii administrativ teritoriale, iar lipsa autoturismelor in dotare ingreuneaza realizarea atributiilor, produce blocaje si are impact asupra satisfacerii interesului cetatenilor”, este argumentul prezentat in ordonanta.

In consecinta, bazandu-se pe faptul ca Guvernul este abilitat sa emita ordonante in domeniul finantelor publice si economiei, cu “posibilitatea de reglementare a unor masuri financiar-fiscale”, Guvernul va institui, pentru anul 2013, o exceptie in favoarea autoritatilor locale, carora le va permite sa incheie contracte de leasing operational sau de inchiriere pentru autoturisme.

La sfarsitul anului trecut, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca institutiile publice pot cumpara masini care sa nu aiba un motor mai mare de 1,6 litri si sa nu coste mai mult de 18.000 euro cu TVA.

Presedintele Traian Basescu a declarat atunci ca decizia Guvernului de a cumpara masini, cu o valoare de pana in 18.000 de euro, este “una din masurile neinspirate”.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.