Programul „Spatii Verzi” – Componenta „Arii Naturale Protejate”

padure51.jpg

Fonduri pentru promovarea si popularizarea ariilor protejate din Romania

Status: INACTIV
Depunere pana la: 19.02.2013
Buget total: 442.300 lei
Suma maxima: 20.000 lei

MOL Romania in colaborare cu Fundatia pentru Parteneriat lanseaza si in acest an componenta de finantare „Arii Naturale Protejate„, program ce urmareste promovarea si popularizarea ariilor protejate din Romania cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora in randul comunitatilor locale.

padureProgramul este destinat organizatiilor neguvernamentale din Romania custozi sau administratori de arii protejate si organizatiilor neguvernamentale cu expertiza in ceea ce priveste tematica ariilor protejate (care lucreaza in parteneriat cu administratori, custozi) in parteneriat cu scoli si/sau institutii publice si/sau administratori/custozi de arii naturale protejate din Romania.

Proiectele trebuie derulate intr-o perioada maxima de 5 luni (proiectele trebuie finalizate pana la data de 30 septembrie 2013).

Data de incepere a proiectelor poate fi cel mai devreme: 08 aprilie 2013.

Sunt eligibile pentru finantare:

  • organizatii autonome, non-partizane, fara scop lucrativ (non-profit), care functioneaza in Romania conform Ordonantei de Guvern 26/2000 si au experienta in managementul ariei naturale protejate.

Parteneri eligibili:

  • organizatii autonome, non-partizane, fara scop lucrativ (non-profit), care functioneaza in Romania conform Ordonantei de Guvern 26/2000
  • administratii ale parcurilor nationale si naturale
  • administratori de arii naturale protejate
  • institutii de invatamant
  • administratii locale, primarii, Agentii de Protectia Mediului

NU sunt eligibile:

  • partidele politice si cultele religioase

Activitati eligibile:

  • Programe tip Junior Ranger – ONG-urile impreuna cu administratorii (custozii) de arii protejate, implica elevii in programe de tip Junior Ranger. Aceste activitati (excursii, tabere, workshopuri, etc.) au ca scop implicarea tinerilor in conservarea biodiversitatii si protejarea naturii in arii protejate.
  • Ziua Ariei Protejate – Declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective, activitati organizate cu ocazia acestei zile cu implicarea comunitatilor adiacente ariei protejate – menite sa promoveze aria protejata si  intreaga zona (ex. activitati de constientizare a importantei biodiversitatii, a ariei respective, beneficiile pentru comunitate, targuri de produse locale, etc.)
  • Crearea/Amenajarea unor centre de vizitare ale ariilor protejate – infiintarea unor centre de vizitare (in cladiri apartinand comunitatilor adiacente ariilor protejate), amenajarea unor expozitii permanente in centre de vizitare deja existente in parcuri nationale si naturale sau alte arii protejate.
  • Crearea/Amenajarea unor poteci tematice, interpretative
  • Infiintarea de poteci tematice, interpretative ce au diferite scopuri: de informare, de educatie, de recreere, siguranta si conservarea resurselor naturale si culturale. Potecile interpretative moderne nu ofera numai informatii ci urmaresc conceptul de a-l implica activ pe observator intr-un proces interactiv de invatare si experienta in si despre natura.

Conditie obligatorie: amenajarea potecilor tematice trebuie efectuate in prima jumatate a proiectului.

  • Activitati legate de Ziua Internationala a Biodiversitatii (22 mai) – Cu ocazia acestei zile se organizeaza un sir de activitati pe plan international cu scopul de a implica cat mai multe persoane in identificarea si evaluarea  numarului de specii de plante si animale intr-o anumita zona.
  • Concursuri, competitii organizate cu implicarea comunitatii locale
  • Activitati comune ale ONG-urilor/ administratiilor/ custozilor de arii protejate si a scolilor – (altele decat cele enumerate mai sus).

Activitatile planificate trebuie sa fie in concordanta cu planul de management (daca exista) al ariei naturale protejate.

Proiecte/activitati neeligibile:

  • proiectele sosite la sediul Fundatiei pentru Parteneriat dupa data limita;
  • proiectele care nu contin toate anexele cerute;
  • proiecte care nu se inscriu in obiectivele si activitatile acestui program;
  • proiectele care sunt planificate pe o perioada mai lunga de 5 luni;
  • proiectele in care bugetul nu respecta limitele prevazute in ghidul solicitantului (limita maxima a finantarii solicitate, limita minima a contributiei proprie);
  • cereri de finantari individuale (ex: burse, sponsorizari pentru calatorii), imprumuturi, proiecte si activitati de cercetare stiintifica, investitii financiare.

Contributia organizatiei solicitante la realizarea proiectului va fi de minim 20% din bugetul total al proiectului si poate fi partial sau integral in fonduri si/sau in natura (ex: munca voluntara, comunicatii, cheltuieli legate de sediu, echipamentele puse la dispozitie pentru realizarea proiectelor).

Organizatiile beneficiare se vor angaja la prezentarea unor rapoarte prin completarea formularelor standard, in conditiile care vor fi precizate in acordul de finantare si vor permite evaluatorilor desemnati sa aiba acces la documentele necesare. Proiectele vor fi monitorizate, inclusiv prin vizite la fata locului si evaluate de personalul  programului sau de specialisti/experti delegati.

Daca organizatia primeste fonduri pentru respectivul proiect si din alte surse, ea va prezenta finantatorului un raport care sa evidentieze aceste surse si sumele primite, separat de cele acordate de Fundatia pentru Parteneriat. Materialele care sunt rezultatul unui proiect finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania, vor mentiona numele finantatorilor.

Plata finantarii se va face in transe, conform conditiilor din contractul de finantare, prin virament bancar in lei.

Plata se va face in felul urmator:

  • 50% din suma aprobata dupa semnarea acordului de finantare
  • 40% din suma aprobata dupa trimiterea raportului intermediar
  • 10% din suma aprobata dupa trimiterea raportului final (beneficiarul va cheltui in avans si suma aferenta acestui procent)

La finalizarea programului, dupa evaluarea proiectelor implementate, MOL Romania impreuna cu Fundatia pentru Parteneriat va premia organizatia care prin proiectul derulat a implicat un numar mare de voluntari, a reusit sa informeze despre importanta ariilor naturale protejate un numar crescut de persoane, totodata a aplicat idei creative si inovatoare pe parcursul proiectului. In acordarea acestui premiu va fi luat in considerare si reflectarea proiectului in mass-media. Premiul consta in acordarea unei sume de maxim 10.000 lei.

Suma disponibila pentru anul 2013 este 442.300 RON.

Suma maxima ce poate fi ceruta este de 20.000 RON/proiect.

Data limita de depunere a cererilor de finantare: 19 februarie 2013, ora 16.00.

Finantator: MOL Romania | Fundatia pentru Parteneriat
Sursa: MOL Romania

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Formular de aplicare

Ghidul programului

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top