Primul sistem inteligent de iluminat public din Romania, la Brasov

Brasov_iluminat.jpg

Iceberg

Iceberg a proiectat pentru municipiul Brasov un sistem integrat de iluminat si supraveghere a domeniului public, integrand tehnologii inovative de smart-grids asupra retelei existente. De asemenea, firma de consultanta a pus la punct si detaliile finantarii necesare implementarii acestui sistem.

Proiectul va genera o reducere a costurilor de iluminat public de pana la 35% si reprezinta primul sistem de acest tip implementat la scara unui intreg oras din Romania.

O infrastructura invechita, cresterea interesului si a solutiilor in ceea ce priveste impactul asupra mediului si costurile de energie ridicate au generat o implicare tot mai puternica in randul autoritatilor pentru modernizarea retelelor de iluminat public.

Adeseori solutia aleasa este una simpla – instalarea unor corpuri de iluminat cu LED. Daca o astfel de masura rezolva de cele mai multe ori problema reducerii costurilor cu energia consumata de iluminatul public, ea nu vine in intampinarea preocuparior actuale privind cresterea calitatii serviciilor publice. La nivel global, automatizarea, controlul la distant si integrarea cu alte retele in timp real al utilitatilor publice sunt prioritati unanim acceptate.

Din acest motiv, in procesul de concepere a sistemului integrat, Iceberg a identificat principalele tendinte globale in construirea, operarea si gestionarea retelelor inteligente de utilitati publice:

  • Transferul de la sisteme cu reactie statica in sisteme interactive, a caror functionare este adaptata modificarilor in timp real ale factoriilor de mediu extern
  • Trecerea de la sistemele de control tip master/slave catre sisteme peer-to-peer
  • Transferul inteligentei in sistemele de utilitati publice, de la nodul central al unui sistem, catre punctele sale terminale, pe principiul smart-grid
  • Integrarea stratificata a sisteme de utilitati publice, utilizand o infrastructura comuna.

Urmand aceste tendinte,  autoritatile publice din Romania au oportunitatea de a transforma retelele de iluminat public pe care le detin in smart-grids – retele inteligente. Ulterior, acestea pot fi interconectate cu alte servicii publice de tip hibrid pe suportul carora se pot gestiona pachete de servicii si utlitati publice.

De asemenea, in ceea ce priveste securitatea cetatenilor, proiectul prevede si montarea a 43 de camere de supraveghere video in 26 de zone cu risc crescut de infractionalitate, iar 42 de stalpi din zona supravegheata video vor fi prevazuti cu butoane de panica.

Proiectul “Modernizarea integrata a sistemelor de iluminat public si cresterea sigurantei publice din Municipiul Brasov”, in valoare totala de circa 10,9 milioane lei, a fost finantat prin intermediul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 1.

Sursa: Iceberg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.