1. Puteti sa ne descrieti cum a aparut procedura de atestare nationala si carei nevoi existente de pe piata de consultanta in management raspunde ea?
AMCOR, Asociatia Consultantilor in Management din Romania, este singura asociatie a firmelor de consultanta din Romania care deruleaza, de mai bine de 10 ani, o procedura de atestare nationala a acestora. De asemenea, odata cu noile hotarari ale Adunarii Generale AMCOR, din martie 2012, persoanele fizice autorizate care isi desfasoara activitatea in acest domeniu se pot inscrie in Asociatie si se pot atesta national.
„Procedura de Atestare Nationala a fost dezvoltata pe de o parte pentru a satisface dorinta clientilor de diferentiere a firmelor de consultanta in management care activeaza pe piata de business din Romania, iar pe de alta parte, AMCOR dorea sa fie mai selectiva in ceea ce priveste calitatea firmelor membre (atestand doar firmele care pot dovedi activitatea si proiectele efectuate in domeniul consultantei in management)„, Norbert Hoeckl, membru al comisiei de atestare.
2. Pe ce criterii a fost construita aceasta procedura si care sunt pasii pe care o firma de consultanta in management trebuie sa ii urmeze pe a fi atestata national?
Atestarea Nationala desfasurata de AMCOR este una dintre principalele metode prin care Asociatia isi propune sa se implice in impunerea unor standarde de etica si profesionalism in industria de consultanta din Romania. Din acest motiv, parcurgerea procesului de atestare reprezinta o etapa obligatorie pentru mentinerea statutului de membru AMCOR al unei firme de consultana si/sau training in management.
Aceasta este o procedura de verificare pe care toate firmele de consultanta care se inscriu in AMCOR trebuie sa o parcurga in termen de 6 luni de la inscrierea in Asociatie (firmele trebuie sa se inscrie la prima sesiune de atestare nationala organizata dupa momentul inscrierii in AMCOR, cu exceptia situatiei in care termenul dintre momentul inscrierii si cel stabilit pentru sesiunea de atestare este mai mic de 30 zile; in aceasta situatie, firmele vor fi programate la viitoarea sesiune de atestare nationala organizata de AMCOR).
Conditiile minimale verificate in cadrul procedurii de atestare si pe care o firma trebuie sa le indeplineasca pentru a putea fi atestata AMCOR sunt urmatoarele:
1. INDEPENDENTA
Firma de consultanta in management trebuie sa fie inregistrata in mod oficial, sa aiba un Statut si actionari identificabili. Firma trebuie sa fie activa in domeniul consultantei in management, sa se autosustina din punct de vedere financiar si sa fie independenta, in sensul ca este libera sa ofere sfaturi profesionale impartiale clientilor sai, sa isi angajeze propriul personal si sa il controleze fara a fi necesar acordul sau aprobarea unei alte firme care nu activeaza in domeniul consultantei in management.
2. EXPERTIZA
Firma de consultanta trebuie sa isi desfasoare activitatea in principal in domeniul consultantei in management, sa fie calificata pentru a analiza probleme, pentru a acorda sfaturi si pentru a ajuta la implementarea acestora pentru o gama reprezentativa de clienti, in cel putin un domeniu cheie de competenta.
3. ETICA
Firma de consultanta in management trebuie sa confirme faptul ca respecta cele mai inalte criterii de etica si profesionalism si sa se angajeze sa respecte Codul Etic de Conduita Profesionala al AMCOR.
4. PERIOADA DE EXPERIENTA PRACTICA
Firma de consultanta trebuie sa aiba un istoric public, demonstrabil de oferire a serviciilor de consultanta de cel putin 1 an.
5. CALIFICARE
Firma de consultanta in management trebuie sa demonsteze ca poseda calificari intelectuale si tehnice acumulate atat prin pregatirea universitara de nivel inalt a personalului sau, cat si prin experienta capatata in cadrul misiunilor de consultanta.
6. VERIFICARI
Firma de consultanta in management accepta faptul ca, parte a statutului sau de candidat la statutul de membru al AMCOR, calificarile sale vor fi verificate inainte de primirea statutului si apoi periodic, la intervale de timp stabilite prin procedura de Atestare Nationala, sau ori de cate ori firma va solicita reatestarea pentru o noua arie de competenta.
Atestarea AMCOR se realizeaza pe domeniile principale de consultanta in management.
Procedura de Atestare Nationala este structurata in doua etape: evaluarea dosarelor de atestare si interviul de atestare.
Evaluarea dosarelor de atestare implica:
- verificarea Statutului societatii pentru a se confirma faptul ca firma care solicita atestarea este o firma de consultanta (are ca obiect de activitate in actul constitutiv unul sau mai multe dintre codurile CAEN aferente celor 4 domenii de consultanta);
- verificarea Certificatului de inmatriculare pentru a se verifica faptul ca firma are o vechime in activitate de cel putin 1 an;
- verificarea existentei descrierii detaliate a cel putin unui proiect de consultanta pentru fiecare domeniu pentru care se solicita atestarea, precum si a cel putin unei recomandari pentru unul dintre proiectele detaliate;
- verificarea referintelor de la clienti prin contactarea telefonica si/sau pe e-mail a acestora.
Interviul de atestare este sustinut de catre reprezentantul firmei, care poate fi, dupa caz, Directorul General, administratorul, directorul departamentului de consultanta sau un consultant principal din cadrul firmei (avand o imputernicire in acest sens). Acesta poate fi asistat de catre cel mult inca un consultant din cadrul firmei.
Modalitatea de desfasurare a interviului de atestare este urmatoarea:
- Discutii si lamuriri legate de informatiile prezentate in dosarul de atestare
- Prezentarea de catre reprezentantul firmei a misiunilor de consultanta reprezentative pentru domeniile de consultanta revendicate si a livrabilelor enumerate in lista de rapoarte finale inclusa in dosarul de atestare
- Verificarea cunoasterii Codului Etic si a Codului de Conduita Profesionala AMCOR, precum si a statutului asociatiei
- Discutii legate de know-how-ul firmei si preocupari legate de perfectionarea continua a consultantilor.
Pasii necesari pentru inscrierea la sesiunea de (re)atestare sunt urmatorii:
1. plata taxei de atestare/reatestare
2. trimiterea documentatiei de atestare/reatestare in format electronic
3. trimiterea dosarului de atestare/reatestare, in format fizic, la sediul AMCOR
3. Care e valoare adaugata pe care procedura de atestare nationala o ofera unei firme de consultanta care activeaza pe piata din Romania?
In primul rand doar firmele atestate pot ramane membre AMCOR, deoarece firmele ce doresc sa fie membre Amcor trebuie sa ateste in maxim sase luni de la intrarea in asociatie. In al doilea rand atestarea dovedeste tertilor capacitatea firmei de consultanta de a efectua proiecte intr-un anumit domeniu al consultantei in management. Acest aspect aduce firmei un avantaj competitiv pe piata din Romania unde momentan activeaza sute de firme de consultanta in management.
4. Care sunt recomandarile dvs. pentru firmele de consultanta in management de pe piata din Romania in ceea ce priveste Atestarea Nationala si activitatile desfasurate de catre AMCOR?
Rolul organizarii acestor sesiuni de (re)atestare natioinala este acela de a profesionaliza piata de consultanta din Romania, (re)atestarea fiind organizata dupa modelul asociatiilor europene, membre in FEACO (peste 25 de asociatii din Europa). Daca se doreste consolidarea si impunerea unor standarde de etica si profesionalism pe piata de consultanta in management din Romania din partea firmelor de consultanta, inscrierea intr-un asociatie profesionala, urmarea procedurii de atestare nationala precum si respectarea codului Etic al Profesiei (codul etic de conduita profesionala FEACO si ICMCI, recunoscut si respectat de membrii AMCOR) reprezinta primul pas in realizarea acestui demers.
„Desi in viata de zi cu zi suntem competitori pe o piata din ce in ce mai dificila, AMCOR ne ofera posibilitatea de a impartasi experientele profesionale si de a identifica acele cai si mijloace care pot conduce la consolidarea pietei si intr-un fel la educarea acesteia.” Sorin Caian, Presedinte AMCOR.
Iar ca o recomandare pentru firmele care doresc sa parcurga procedura de Atestare Nationala este ca la atestare sa se concentreze asupra domeniilor de activitate in care au experienta si asupra proiectelor finalizate cu succes.
Testimonial – membru atestat
Procesul de Atestare Nationala implementat de AMCOR este o modalitate corecta si reala privind modul de functionare al unei firme de consultanta si instruire. Prin acest proces se certifica faptul ca respectiva firma indeplineste conditiile minime pentru a furniza servicii de calitate clientilor sai. Verificarea atat a calitatii si suficientei resursei umane din firma precum si a calitatii proiectelor care sunt implementate de respectiva firma este o certificare a soliditatii firmei si a modului sau de lucru. De asemenea echipa de atestare este formata din specialisti recunoscuti in bransa. Pentru noi Atestarea Nationala a insemnat o imbunatatire a modului de lucru, o crestere a responsabilitatii fata de serviciile oferite precum si un plus de imagine.