Productia de struguri a scazut cu 62.000 tone, anul trecut

imageResize-3.jpg

Productia de struguri a scazut, in 2016, cu 7,8%, la 737.000 tone, din cauza scaderii randamentului la hectar cu 8,3% comparativ cu anul 2015, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica.

In ceea ce priveste plantatiile de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod), productia de fructe din livezi a crescut cu 0,4%, fata de anul precedent, la 675.000 tone, in timp ce suprafata a scazut cu 0,7%, la 138.000 hectare.

Productia agricola vegetala a crescut la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase si cartofi si a scazut la sfecla de zahar si legume, anul trecut comparativ cu cel anterior. Suprafata cultivata s-a diminuat la cereale pentru boabe, sfecla de zahar, cartofi, legume si a urcat la leguminoase pentru boabe si plante uleioase.

Suprafata cultivata cu cereale pentru boabe a scazut cu 1,5%, in timp ce productia a crescut cu 8,3% fata de anul precedent, datorita in principal cresterii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: porumb boabe (+16,3%), ovaz (+12,3%), orz si orzoaica (+7,5%), grâu (+3,8%). Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2016 reprezinta 46,4% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grâu 39,2%’, informeaza INS.

Conform sursei citate, productia de leguminoase pentru boabe a crescut cu 30,3%, ca urmare a cresterii suprafetei cultivate cu (+31,1%), fata de anul precedent.

La plante uleioase, cresterea a fost 19,7%, datorita atât maririi suprafetei cultivate (+6,9%), cât si a randamentelor la hectar. Cresteri ale productiei s-au inregistrat la rapita (+45,4%) si floarea soarelui (+9,4%), iar la soia boabe s-a mentinut la nivelul anului anterior.

INS informeaza totodata ca la sfecla de zahar productia a scazut cu 7,2%, din cauza diminuarii suprafetei cultivate (-11,1%). in schimb, la cartofi a urcat cu 2,4%, in urma cresterii randamentului la hectar (+2,9%), desi suprafata cultivata s-a diminuat (-0,5%), fata de anul precedent.

O diminuare semnificativa a fost remarcata la productia de legume, cu 8,1%, determinata de scaderea suprafetelor cultivate (-3,4%) si a randamentelor.

Sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top