ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!
Mobilitatea transnationala a artistilor si a profesionistilor culturali este de o importanta majora in ceea ce priveste realizarea unei „zone culturale europeana” si de a duce la diversitate culturala si dialogul intercultural.
Artisti culturali si profesionistii trebuie sa calatoreasca in afara granitelor pentru a-si extinde sfera activitatilor, pentru a-si satisface un public nou, pentru a gasi noi surse de inspiratie, pentru a-si face creatiile sa evolueze si pentru a face schimb de experienta si a invata unii de la altii, cu scopul dezvoltarii carierei lor.
Prezenta cerere de propuneri urmareste sa sustina, cu titlu experimental, mobilitatea artistilor si a profesionistilor din domeniul cultural. Scopul sau este de e explora noi modalitati de finantare a mobilitatii la nivel comunitar, pentru a promova diversitatea culturala, a atenua dezechilibrele (intre regiuni si intre fluxurile de intrare si de iesire) si a consolida dialogul intercultural.
Candidatii eligibili trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
– trebuie sa fie un organism public sau privat cu personalitate juridica si cu experienta atestata de cel putin 2 ani in domeniul cultural;
– trebuie sa aiba sediul social inregistrat intr-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Proiectele care urmeaza a fi cofinantate prin intermediul propunerii trebuie sa includa cel putin 3 parteneri din cel putin 2 state membre diferite.
Activitatile propuse trebuie sa favorizeze realizarea obiectivelor cererii de propuneri:
– consolidarea si dezvoltarea programelor comune existente privind mobilitatea si rezidentele pentru artisti, printr-o cooperare mai structurata si durabila, inclusiv prin cresterea participarii artistilor europeni provenind dintr-o alta tara (cel putin 3 parteneri din cel putin 2 state membre);
– crearea de noi programe, formate sau experiente structurate comune de mobilitate, inclusiv privind rezidentele pentru artisti (cel putin 3 parteneri din cel putin 2 state membre).
Valoarea subventiilor va fi cuprinsa intre 50 000 si 250 000 EUR. Se va acorda o atentie speciala proiectelor care au un impact structurant in domeniul cultural.
Contributia financiara a Comisiei nu poate depasi 70% din totalul costurilor eligibile1.
Candidaturile trebuie trimise Comisiei pana la 15 mai 2009 cel tarziu.
Activitatile care urmeaza a fi cofinantate trebuie sa inceapa cel tarziu la 1 decembrie 2009. Prin urmare, costurile suportate inainte de 15 mai 2009 nu pot fi luate in considerare.