Programul de dezvoltare a infrastructurii in spatiul rural

Introducere

Programul de dezvoltare a infrastructurii in spatiul rural vizeaza imbunatatirea situatiei sociale si economice a locuitorilor din zonele in care actioneaza.

Obiectivele programului

Obiectivele generale sunt dezvoltarea si modernizarea spatiului rural romanesc, format din satele componente ale comunelor, satele apartinand oraselor si municipiilor si zonele periurbane, prin legarea zonelor unde se aplica Programul la reteaua de drumuri publice comunale, judetene si nationale prin poduri, podete si punti pietonale, platforme pentru deseuri, precum si prin dezvoltarea unor sisteme de alimentare cu apa potabila, de canalizare si epurare.

Obiectivele specifice sunt cresterea pietei agricole si a investitiilor locale, imbunatatirea starii de sanatate prin cresterea frecventei controalelor si interventiilor medicale, cresterea frecventei scolare si scaderea abandonului scolar.

Solicitanti eligibili

Solicitanti sunt unitatile administrativ-teritoriale, ca persoane juridice, titulare ale dreptului de proprietate asupra investitiilor care se realizeaza cu finantare in baza Programului.

Activitati eligibile

In aceasta categorie intra:

  • constructia/extinderea/modernizarea de poduri, podete sau punti pietonale;
  • constructia/extinderea/modernizarea de platforme pentru deseuri;
  • constructia/extinderea/modernizarea de sisteme de canalizare a apei si/sau statii de tratare a apelor uzate;
  • constructia/extinderea/modernizarea de sisteme de alimentare cu apa.

La aceste tipuri de investitii, se adauga construirea de retele exterioare necesare pentru conectarea investitiei la retelele de utilitati: energie electrica, telecomunicatii si alte lucrari conexe.

Conditii de finantare

Programul de aplica incepand cu anul 2006 si se va desfasura pe o durata de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia.

Conditii specifice:

a) Poduri, podete si punti pietonale

– Proiectele trebuie sa corespunda reglementarilor nationale privind mediul, prin prezentarea dovezii depunerii cererii in vederea obtinerii Acordului de Mediu.

b) Platforme de deseuri

– Proiectele trebuie intocmite conform planurilor regionale de gestionare a deseurilor.

c) Alimentari cu apa in sistem centralizat

– Trebuie prezentate studiile hidrologice sau hidrogeologice care sa confirme existenta sursei de apa in cantitate suficienta pentru investitii noi si, acolo unde este cazul, pentru extindere. In cazul modernizarilor, existenta sursei de apa trebuie justificata numai prin memoriu justificativ;

– Proiectele trebuie corespunda reglementarilor nationale privind mediul, prin prezentarea dovezii depunerii cererii in vederea obtinerii Acordului de Mediu;

– Inmagazinarea apei potabile se va face numai in rezervoare inchise;

– Pomparea in reteaua publica a apei din fantanile existente in vatra satului nu trebuie permisa, fara a fi trecuta prin statia de tratare;

– Sa se foloseasca numai aductiuni inchise;

– Pentru toate tipurile de captare – subterana, izvoare, de suprafata – sa fie instituite in mod obligatoriu zonele de protectie sanitara, in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica.

d) Canalizari in sistem centralizat

– Sunt admise numai proiectele care rezolva evacuarea substantelor retinute in reteaua de canalizare si/sau evacuarea namolului rezultat din statiile de tratare a apei;

– Proiectele trebuie sa corespunda reglementarilor nationale privind mediul, prin prezentarea dovezii depunerii cererii in vederea obtinerii Acordului de Mediu.

Valorile minime si maxime pentru proiectele adresate de o singura unitate administrativ teritoriala, care pot fi finantate prin program, sunt urmatoarele:

  • valoarea minima eligibila pentru proiect: 40.000 RON, inclusiv taxa pe valoarea adaugata;
  • valoarea maxima eligibila pentru proiect: 4.000.000 RON, inclusiv taxa pe valoarea adaugata.

Un solicitant poate primi contributii financiare de la bugetul de stat, in cei 3 ani de aplicare a Programului, pentru cereri de finantare cu o valoare totala cumulata care sa nu depaseasca suma maxima eligibila de 4.000.000 RON.

Solicitantii pot depune o noua cerere pentru un alt nou proiect dupa finalizarea completa a proiectului anterior.

Termene limita

Cererile de finantare se pot depune in perioada 12.07.2006 – 10.08.2006, in zilele lucratoare, de luni pana joi, inclusiv, intre orele 10:00 si 15:00, pe durata existentei Programului.

Cererea de finantare trebuie depusa personal de catre reprezentantul legal sau reprezentantul tehnic, la Biroul Comisiei:

Adresa: Piata Victoriei, nr. 1,sectorul 1

Codul postal 011791

Bucuresti

Finantator: Guvernul Romaniei
Sursa: Guvernul Romaniei
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare
Nu exista nici un instrument.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top