Compensatii socio – economice pentru gestionarea flotei – Actiunile 2 si 3 – Masura 1.5

Sprijin pentru pescarii afectati de oprirea definitiva a unei nave din activitate
Masura 1.5: Compensatii socio – economice pentru gestionarea flotei – Actiunile 2 si 3

Introducere

Prin aceasta masura se acorda sprijin financiar nerambursabil pentru tinerii pescari pentru achizitionarea unei nave in anumite conditii.

Obiectivele programului

Obiectivele acestei masuri se refera la:
• sprijinirea pescarilor afectati de oprirea definitiva a unei nave din activitate (pentru toate navele);
• sprijinirea pescarilor care au lucrat pe o nava (mai mare de 12 metri) care si-a incetat permanent activitatea de pescuit, pentru pensionarea anticipata din sectorul pescaresc.

Solicitanti eligibili

Solicitantii care aplica pe aceasta masura sunt eligibili daca indeplinesc toate criteriile de eligibilitate detaliate in Anexa nr. 3 Lista de verificarea conformitatii si Lista de verificare a criteriilor de eligibilitate pentru Masura 1.5 – actiunea 2 si actiunea 3, dupa caz si daca se incadreaza in una din categoriile de mai jos:
• Actiunea 2: Sprijin pentru pensionare anticipata (nave mai mari de 12 m):
1. Pescari care au 10 ani sau mai putin de 10 ani pana la iesirea definitiva la pensie;
2. Pescari care au lucrat cel putin cel putin 12 luni ca pescar pe o nava de pescuit in perioada 1 ianuarie 2007 pana la data cererii de finantare.

• Actiunea 3: Sprijin pentru pescarii afectati de oprirea definitiva a unei nave din activitate (pentru toate navele):

1. Pescari care au pierdut angajarea ca urmare a opririi definitive a navei din activitatea de pescuit.
2. Pescari care au lucrat cel putin ultimile 12 luni in calitate de pescar pe nava respectiva, iar nava pe care a lucrat a facut obiectul unei opriri definitive din activitatea de pescuit in sensul art. 23 din Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 privind Fondul European de Pescuit si art.14 din Regulamentul (CE) nr.744/2008 de instituire a unei actiuni specifice temporare care urmareste sa promoveze restructurarea flotelor de pescuit ale Comunitatii Europene afectate de criza economica. Aceste indemnizatii sunt rambursate “prorata temporis” atunci cand beneficiarul isi reia profesiunea de pescar in termen mai mic de un an dupa primirea indemnizatiei, conform articolului 27 din Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 privind Fondul european pentru pescuit.

Activitati eligibile

Un proiect este eligibil daca scopul si obiectivele acestuia sunt in conformitate cu obiectivele specifice ale Axei prioritare 1, Masura 1.5 – Compensatii socio-economice pentru gestionarea flotei; Actiunea 2: Sprijin pentru pensionare anticipata (nave mai mari de 12 m) si Actiunea 3: Sprijin pentru pescarii afectati de oprirea definitiva a unei nave din activitate (pentru toate navele) si respecta urmatoarele prevederi:
1. proiectul este implementat pe teritoriul Romaniei;
2. proiectul se incadreaza in perioada de timp permisa pentru implementare.

Conditii de finantare
Suma indicativa alocata acestui apel pentru depunerea cererilor de finantare (valoarea totala eligibila, fara TVA) este de 4.958.037 lei (echivalentul in lei a sumei totale eligibile de 1.198.462 euro).

Modul de calcul al primei pentru pescarii afectati de oprirea definitiva a unei nave din activitate (pentru toate navele):
• Compensatia acordata pescarilor ca urmare a opririi definitive a unei nave din activitatea de pescuit reprezinta 85% din salariul mediu brut pe economie, acordat pe o perioada de 12 luni.

Modul de calcul al primei pentru pensionare anticipata:
• Compensatia acordata pescarilor care au lucrat pe o nava cu lungime mai mare de 12 m, care se pensioneaza anticipat reprezinta 85% din salariul mediu brut pe economie, acordata pana la varsta de pensionare.

Termene limita

Apelul pentru depunerea cererilor de finantare este cu depunere continua, termenul limita fiind 30 septembrie 2010.

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare
Nu exista nici un instrument.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.