Sprijin financiar acordat de Fundatiile Olandeze de Cooperare in Europa Centrala si de Est

ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!

Introducere

Fundatia Oranje, Fundatia SKaN, Fundatia “Het R.C. Maagdenhuis”, Fundatia Janivo, Fundatia “Childrens Welfare Stamps” precum si alte fundatii olandeze (CNF) au creat posibilitatea de a sprijini financiar proiecte cu caracter social.

Suportul financiar in Romania este coordonat de Fundatia “Childrens Welfare Stamps” si in numele celorlalte fundatii.

Obiectivele programului

CNF promoveaza activitati de asistenta sociala cu caracter inovativ, fiind in favoarea unui sistem de ingrijire centrat pe om care sa permita celor din grupurile tinta, familiilor acestora precum si comunitatii sa fie in legatura si sa se implice in luarea deciziilor care le privesc. Filozofia de baza a CNF poate fi rezumata astfel: dialog deschis, posibilitate libera de comunicare, informare mutuala si solidaritate financiara. Aceasta corespunde cu strategia CNF de a lasa responsabilitatea implementarii proiectelor pe seama celor care le-au initiat.

Solicitanti eligibili

CNF considera ca autoritatile romane sunt, in primul rand, responsabile pentru finantarea activitatilor sociale din tara, indiferent daca acestea sunt realizate de o organizatie neguvernamentala sau publica. In consecinta, CNF prefera acele proiecte sprijinite de o autoritate sau institutie guvernamentala. O asemenea cooperare intre ONG-uri si autoritati trebuie sa se bazeze pe un parteneriat egal si real, in care ambii parteneri sa fie motivati de nevoia sociala acoperita de proiect si sa realizeze ca fiecare are de indeplinit un rol complementar, bine stabilit. CNF finanteaza asemenea proiecte de la inceput. Cu toate acestea, doar organizatia neguvernamentala poate aplica pentru un proiect.

Deoarece asemenea cooperari nu sunt posibile chiar in toate judetele din Romania, se accepta si parteneriate cu o organizatie religioasa locala sau cel putin cu doua ONG-uri locale, in functie de specificul proiectului propus. Partenerii trebuie sa specifice in scrisorile de sprijin nevoile locale, oportunitatea proiectului precum si propria lor contributie la realizarea acestuia.

ONG-urile trebuie sa fie, in opinia CNF, separate de politica si nu vom accepta aplicatii de la organizatii create de partide politice, autoritati sau subordonate acestora. De asemenea, in perspectiva se vor accepta aplicatii numai de la ONG-uri ai caror membri in Board sunt, in majoritate, cetateni romani.

Activitati eligibile

Proiectele finantate acopera o sfera larga din domeniul activitatii sociale. Din punct de vedere al tematicii proiectele pot fi impartite in urmatoarele categorii: copii, tineri, batrani, minoritati, handicapati, someri, dezvoltare comunitara, persoane care se drogheaza, bolnavi si sanatate publica, precum si dezvoltare regionala.

Conditii de finantare

Organizatiile care furnizeaza servicii sociale trebuie sa fie acreditate de autoritatile competente, conform legislatiei in vigoare. In conformitate cu prevederile Ordonantei 68/2003, ONGurile trebuie sa verifice unde sa se adreseze cu cererea de acreditare. O copie a acreditarii, valabila pentru anul in curs, trebuie sa insoteasca aplicatia.

Luand in considerare si responsabilitatile care revin autoritatilor, numai in situatii exceptionale se poate acorda sprijin financiar suplimentar sau o a doua finantare pentru acelasi proiect.

Deoarece CNF nu doreste ca investitiile pe care le face in proiecte sa dispara, perspectivele pentru sustinerea si continuarea proiectului cu resurse din tara trebuie sa fie sustinute in scris.

Exista o distinctie intre diferitele proiecte ce pot primi sprijin financiar:
Finantarea proiectului: acest tip de finantare este conceput pentru a sprijini doar o data investitiile si dotarea materiala, ca si promovarea profesionalismului.

Finantarea programelor de inceput: aceasta forma de sprijin se adreseaza proiectelor pilot mici, inovative sau celor experimentale. Doar proiectele noi care nu au beneficiat inainte de un alt suport financiar sunt luate in considerare. Perioada maxima de finantare este de un an sau, in mod exceptional, de doi ani. In propunere vor fi descrise activitatile prin care experienta acumulata este facuta cunoscuta ca si activitatile de gasire a unei surse de venit stabile. Perspectivele pentru sustinere financiara ulterioara trebuie sa fie realiste. Va fi acordata mai multa atentie evaluarii si raporturilor narative.

CNF nu finanteaza continuarea unor proiecte deja existente.

CNF nu au un plafon maxim de finantare, dar exista totusi limite si nu pot fi finantate proiecte pe scara prea mare. Suma maxima difera in functie de domeniul de activitate, grupul tinta si locul in care se deruleaza proiectul. Se asteapta bugete realiste, bazate pe nivelul local al preturilor.

Cererea trebuie redactata doar in limba engleza. Coordonatorul de proiect regional este persoana cu functie executiva in comisia de experti care functioneaza in fiecare regiune.Toate aplicatiile se evalueaza pe plan local, in comisiile de experti regionale care se intalnesc o data la trei luni. Ulterior, aplicatia insotita de evaluarea comisiei este trimisa in Olanda pentru decizia finala. intreaga procedura poate lua mai multe luni iar in anumite situatii chiar un an sau mai mult.

Termene limita

Proiectele pot fi depuse oricand. Cele trei comisii regionale EST, SUD si VEST se intalnesc la fiecare 3 luni pentru evaluarea locala. 1 aprilie 2006 este termenul limita pana la care CNF mai accepta soilicitari – limitate ca suma solicitata, de la organizatii care nu s-au acreditat conform Ordonantei 68/2003.

Pentru ratiuni de ordin legal, aplicatiile vor fi expediate doar prin posta. Aplicatiile se vor trimite in 8 (opt) exemplare, toate semnate si stampilate.

Aplicatiile se vor trimite doar coordonatorului de proiect regional, dupa cum urmeaza:

Regiunea EST: judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Harghita, Bacau,
Vaslui, Covasna, Vrancea, Galati, Braila

Adresa:

Cornelia Dobranici

c/o Asociatia Marile Sperante

P.O Box 9-25, 600490 Bacau

Tel/Fax: 0234 217568; 0234 577265

Mobil: 0747-083063

E-mail [email protected]

Regiunea VEST: judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Sibiu, Brasov,
Hunedoara, Caras-Severin, Alba, Cluj, Salaj, Satu Mare, Bihor, Arad, Timis

Adresa:

Kinga Kerekes/Angela Bereschi, c/o FICO, 407240 Cojocna, Str. Mihai Eminescu
nr. 2A, judet Cluj

Tel/Fax 0264 234058 (in zile de lucru: 10.00 – 15.00h),

Mobil: 0745-587789

E-mail [email protected]

Regiunea SUD: Bucuresti si judetele Tulcea, Constanta,
Buzau, Ialomita, Prahova, Dambovita, Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Teleorman,
Olt, Arges, Valcea,
Dolj,
Gorj, Mehedinti

Adresa:

Cristian Ispas, Fundatia Motivation Romania, soseaua Alexandriei nr. 478, Comuna
Bragadiru, Judet Ilfov

Tel.: 021 3185966, Fax: 021 4481107, Mobil: 0745069102

E-mail: [email protected]

Finantator: CNF Romania
Sursa: CNF Romania
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare
Nu exista nici un instrument.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.