Balkan Trust for Democracy

ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!

Introducere

Balkan Trust for Democracy a fost creat prin colaborarea dintre German Marshall Fund of the United States (GMF), Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si Fundatia “Charles Stewart Mott”.
Fondul a beneficiat de o contributie aditionala din partea Governului Greciei.

Obiectivele programului

Balkan Trust for Democracy sprijina intarirea institutiilor democratice din sud-estul Europei, promoveaza cooperarea trans-frontaliera si dezvoltarea politica, sociala si economica regionala prin 2 programe principale:

 1. Intarirea legaturilor dintre cetateni si guvernanti, prin acordarea de granturi pentru organizatii care actioneaza pentru imbunatatirea implicarii cetatenilor in colaborarea cu autoritatile publice, precum si imbunatatirea comunicarii dintre autoritati si cetateni, monitorizarea performantelor autoritatilor publice, imbunatatirea nivelului de intelegere de catre cetateni a drepturilor si responsabilitatilor lor specifice.
 2. Cooperare si colaborare, prin sprijinirea colaborarii in cadrul fiecarei tari si in cadrul regiunii balcanice intre institutiile guvernamentale, ONG-urile, diferite initiative civice si alte institutii care actioneaza pentru dezvoltarea colaborarii in regiune.
Solicitanti eligibili

In aceasta categorie intra grupuri civice si ONG-uri locale, institutii guvernamentale, institutii de invatamant si de media din Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru (incluzand Kosovo).

Nu sunt eligibili persoanele fizice si partidele politice.

Organizatii din afara regiunii nu sunt eligibile pentru finantare directa.

Totusi, proiecte de cooperare intre organizatii locale si entitati din afara regiunii pot fi eligibile.

Activitati eligibile

Balkan Trust for Democracy sprijina o gama foarte larga de forme de colaborare si comunicare publica, inovatoare si creative, cooperarea trans-frontaliera si schimburi regionale, precum si dialoguri intercomunitare.

Balkan Trust nu sprijina activitati de cercetare academica, burse si schimburi academice, calatorii, ajutor umanitar, sprijin pentru refugiati, activitati religioase sau cu caracter pur stiintific.

Prioritati de finantare: Vor fi sprijinite initiativele care urmaresc incurajarea adoptarii deciziilor publice cu colaborarea cetatenilor si a societatii civile, stimularea participarii civice si dezvoltarea abilitatilor de lideri in domenii precum reforma politica, educatia civica, dezvoltarea economica. In plus, Fondul va urmari sa finanteze actiuni trans-frontaliere care urmaresc dezvoltarea de retele, schimbul de bune practici si se adreseaza problemelor comune privind dezvoltarea democratica in regiune.

Vor avea prioritate proiectele care: vor duce la cresterea angajamentului cetatenesc in colaborarea cu autoritatile publice; vor avea impact asupra politicilor publice; vor intari abilitatile de lideri ale unor indivizi; vor facilita cooperarea trans-frontaliera si inter-sectoriala; vor facilita transferul de experiente si idei inovatoare printr-un plan clar de comunicare si diseminare.

Conditii de finantare

Granturile vor avea o marime (aproximativa) cuprinsa intre 1000 USD si 75000 USD, majoritatea granturilor primind probabil intre 10000 USD si 25000 USD.

Vor putea fi finantate si proiecte multianuale, care vor fi reinnoite anual pe baza performantelor si a unor rapoarte de proiect.

Etapa 1: Trimitirea – de preferinta prin e-mail – a unui rezumat de 2 pagini in limba engleza, a sumei in USD solicitata si a bugetului propus.

Daca initiativa va fi considerata ca se incadreaza intre prioritatile Programului, va fi solicitata o cerere in format complet.

Etapa 2: Cererea – numai daca este solicitat expres de finantator – trebuie completata in limba engleza si sa prezinte, de preferinta in cel mult 15 pagini, urmatoarele categorii de informatii:

 1. Un rezumat al cererii (intre 1/2 si 1 pagina).
 2. Cererea de finantare, incluzand:
  • Scop si obiective;
  • Planul de activitati Activitati, inclusiv relevanta pentru situatii tarii si pentru misiunea Balkan Trust;
  • Explicatii privind modalitatile concrete de implementare a planului de activitati si calendarul detaliat de implementare
  • Numele si descrierea potentialilor parteneri sau participanti;
  • Planurile privind diseminarea informatiiilor generate de proiect;
  • Lista personalului cheie al proiectului;
  • Mecanismul de monitorizare si evaluare a rezultatelor si a succesului proiectului propus.
 3. Anexele financiare, incluzand:
  • Bugetul in USD, cu argumentarea nivelului de finantare solicitat;
  • Situatia financiara a solicitantului, incluzand alte surse importante de finantare in cadrul proiectului depus, precum si alte surse de finantare ale organizatiei solicitante.
 4. Calificarile organizatiei solicitante, incluzand:
  • Misiunea solicitantului;
  • Activitati trecute, prezente si viitoare ale solicitantului;
  • Descrierea structurilor de management si de conducere ale solicitantului;
  • Strategia de dezvoltare sustenabila a solicitantului.

Termene limita

Acest program nu are termene limita.

Cererea de finantare si bugetul pot fi trimise:

– prin e-mail: [email protected]

– fax: +381 11 634126

– posta:

The German Marshall Fund of the United States

Balkan Trust for Democracy

Strahinjica Bana 11

11000 Belgrade, Serbia and Montenegro

Tel: +381 11 636839

Fax: +381 11 634126

Finantator: German Marshall Fund of the United States, USAID, Fundatia “Charles Stewart Mott”
Sursa: The German Marshall Fund of the United States
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare
Nu exista nici un instrument.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.