Programul de Cooperare Elvetiano-Roman

Fonduri elvetiene nerambursabile pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene

ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!

Obiectivele programului

Cooperarea dintre Elvetia si Romania urmareste imbunatatirea si promovarea securitatii, stabilitatii si a sprijinului pentru reforme, a mediului si infrastructurii, a sectorului privat, a dezvoltarii sociale si a resurselor umane.

Solicitanti eligibili

Fondurile vor merge la autoritatile locale, pentru infrastructura, proiecte sociale sau proiecte de mediu, la ONG-uri – pentru “consolidarea societatii civile” si la companii private, pentru parteneriate cu firmele elvetiene.

Activitati eligibile

Contributia financiara elvetiana finanteaza proiecte in cadrul urmatoarelor directii de concentrare tematica:

1. Securitate, stabilitate si sprijin pentru reforme

In domeniul securitatii, obiectivul urmarit este de a asigura solutionarea unor aspecte legate de Spatiul Schengen, de a asigura cresterea securitatii sociale, precum si intensificarea luptei impotriva coruptiei si a crimei organizate.

Reformele in domeniul sanatatii vor urmarii cresterea accesului la servicii medicale si sociale, precum si imbunatatirea calitatii serviciilor medicale. Vor avea prioritate proiectele din domeniul medicinei primare, medicinei de urgenta si perinatologiei.

Sprijinul pentru sustinerea reformelor privind societatea civila si incluziunea grupurilor vulnerabile are ca obiective promovarea societatii civile ca actor in cadrul reformelor care se axeaza pe protejarea naturii si pe serviciile sociale, precum si pe promovarea incluziunii sociale a romilor si a altor grupuri vulnerabile.

2. Mediu si infrastructura

Unul dinte obiectivele acestei arii de concentrare tematica este sa contribuie la managementul energiei durabile in orase, prin imbunatatirea infrastructurii publice, dezvoltarea capacitatii si cresterea gradului de constientizare privind eficienta energetica si energia regenerabila, pentru a creste standardele de viata, a promova dezvoltarea economica si a oferi un raspuns la schimbarile climatice.

In acelasi timp, contributia urmareste sprijinirea procesului de modernizare in domenii cheie legate de mediu, energie si transport public, precum si schimbul de cunostinte in aceste domenii prin promovarea parteneriatelor institutionale.

3. Promovarea sectorului privat

In cadrul acestei directii de concentrate tematica se urmareste imbunatatirea mediului de afaceri si a accesului la finantare a IMM-urilor, imbunatatirea reglementarilor in sectorul financiar si intarirea pietelor si a institutiilor financiare, precum si dezvoltarea sectorului privat si promovarea exportului IMM-urilor si promovarea standardelor.

4. Dezvoltarea sociala si a resurselor umane

Accentul se va pune pe intarirea schimburilor academice intre Elvetia si Romania. in acest scop se va crea un Fond de Burse care sa permita participarea studentilor si cercetatorilor romani din invatamantul superior si institute de cercetare la Programul de schimburi stiintifice dintre Elvetia si noile state membre ale Uniunii Europene. In plus, se va crea un Fond pentru Cercetare cu obiectivul de promovare a proiectelor comune de cercetare romano-elvetiene.

5. Alocari speciale – parteneriate si suport al expertilor

Cele doua obiective ale acestui domeniu sunt: de a promova si consolida parteneriatele institutionale dintre partenerii romani si elvetieni in scopul solutionarii provocarilor specifice dezvoltarii si intaririi capacitatii structurilor partenerilor institutionali romani prin valoarea adaugata elvetiana; si, respectiv, de a mobiliza expertiza elvetiana.

Conditii de finantare
Contributia financiara elvetiana isi propune alocarea a 181 milioane de franci elvetieni (135 milioane euro).

In cadrul acestei finantari, in general, beneficiarii trebuie sa asigure o cofinantare de minim 40% din totalul costurilor eligibile, cu exceptia cofinantarii asigurate de institutiile publice, caz in care contributia trebuie sa fie de minim 15% din totalul costurilor eligibile si de organizatiile neguvernamentale, caz in care este prevazuta o contributie proprie de minim 10% din totalul costurilor eligibile.

Finantator: Guvernul Elvetian
Sursa: Ministerul Finantelor Publice
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare
Nu exista nici un instrument.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.