Program legislativ: Guvernul vrea sa acorde ajutoare de stat investitorilor in zone cu somaj ridicat, dar si pentru constructia de locuinte de serviciu

apartamente-bani-shutterstock.jpg

Bloc

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include intre altele, ca „prioritate legislativa”, un proiect de lege pentru „instituirea schemei de ajutor de stat pentru constructia de locuinte de serviciu”.

Proiectul are ca scop „reducerea deficitului de forta de munca din marile centre economice ale Romaniei, stimularea ocuparii si a investitiilor prin mobilitatea fortei de munca (cazare pentru forta de munca atrasa din alte localitati)”, se arata in documentul guvernamental.

Potrivit proiectului, conditiile de acordare a ajutorului de stat vor fi, in principiu, urmatoarele:

  • 50% din suma solicitata pentru un complex de locuinte, pana la maxim 15.000 euro pentru un apartament (1-2 camere), reprezinta ajutor nerambursabil platit, in cadrul schemei, la receptia finala a complexului;
  • 50% reprezinta sursa privata (efortul investitorului sau partenerului privat, daca se fac locuinte de serviciu pentru profesori si medici), care va beneficia de garantia statului, daca se va atrage prin creditare de catre investitor;
  • daca se adopta varianta PPP (n.n.- parteneriatul public-privat), in unitatea de proiect sursa publica va reprezenta cel mult 49%;
  • partenerul privat trebuie sa demonstreze capacitatea de asigurare a cofinantarii investitiei, acesta trebuind sa nu fie in dificultate, in conformitate cu legislatia in vigoare.

In argumentatia lor, initiatorii Programului Legislativ al Guvernului mentioneaza ca „inventarul investitiilor private anuntate a fi realizate in anul 2018 arata ca valoarea acestora se ridica la circa doua miliarde de euro, dintr-un total de 5,5 miliarde de euro in perioada 2018-2020; realizarea acestor investitii inseamna aproximativ reducerea deficitului de forta de munca din marile centre economice ale Romaniei, stimularea ocuparii si a investitiilor prin mobilitatea fortei de munca (cazare pentru forta de munca atrasa din alte localitati)”. Iar realizarea acestor investitii „inseamna aproximativ crearea a circa 20.000 de noi locuri de munca” si toate acestea vor necesita recrutare sau cheltuieli de pregatire profesionala. De asemenea, „facilitatea de cazare va reduce costurile”.

Pentru o evaluare a schemei de ajutor de stat, se considera ca circa 20% dintre cei care vor ocupa locurile de munca nou-create vor avea nevoie de spatii de locuit, in conditiile in care nu poseda spatii de locuit in zona respectiva sau la o distanta mai mica de 50 km fata de aceasta.

„Din evaluari rezulta ca este necesar a se construi un numar de 5.000 de locuinte de serviciu in perioada 2018-2020. Daca luam in calcul pretul mediu la nivel national de 30.000 de euro, echivalentul a cca. 138.000 de lei pentru un apartament de doua camere cu o suprafata de 42 mp, ar fi necesara o investitie de cca. 150 de milioane de euro (cca. 690 de milioane de lei) pentru o perioada de trei ani, pentru cele 5.000 de locuinte”, estimeaza autorii documentului guvernamental.

Sursa: Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.