Restituirea taxei de prima inmatriculare explicata in cinci elemente cheie

masini.jpg

In Monitorul Oficial a aparut Ordinul nr. 1937/2018 ce aproba formatul cererii de restituire a taxei de prima inmatriculare. Acesta aproba formatul tipizat al cererii de restituire, avand in vedere ultimele modificari normative din acest domeniu. In esenta nu se mai solicita documente justificative de la contribuabilul care solicita restituirea taxei, procedura prevazand doar depunerea cererii de restituire.

Iata cele 5 puncte esentiale care trebuie retinute cu privire la restituirea acestei taxe:

Potrivit legislatiei in vigoare, o persoana interesata poate solicita taxa de prima inmatriculare, indiferent de denumirea si reglementarea aferenta ce a fost achitata incepand cu data de 01 ianuarie 2017.

  • Termenul maxim pana la care poate fi depusa cererea este data de 31 august 2018, iar depunerea ulterioara a acestei cereri va conduce la refuzul restituirii taxei, intrucat acesta este un termen de decadere.
  • Raportandu-ne la formatul cererii observam ca aceasta este foarte usor de completat, iar depunerea cererii se poate realiza chiar si in cazul in care contribuabilul nu isi aminteste cu exactitate valoarea taxei platite initial .
  • In acest caz, autoritatea fiscala impreuna cu celelalte institutii implicate vor efectua demersurile necesare pentru a identifica cuantumul corect al sumei de restituit.
  • Retinem si faptul ca in cazul in care contribuabilul inregistreaza datorii catre bugetul de stat, mai intai se efectueaza compensarea sumelor datorate si dupa caz, se restituie numai suma ce depaseste cuantumul datoriilor. Se impune ca solicitantul restituirii taxei sa detina un cont bancar in care sa se efectueze plata.
  • Actualul format al cererii mentioneaza in mod expres ca acel contribuabil ce solicita restituirea taxei solicita implicit si plata dobanzilor datorate de bugetul de stat de la data platii taxei si pana la restituire. Nivelul dobanzii este cel prevazut in codul de procedura fiscala aplicabil in anul 2018. Materil realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.