Programul destinat dezvoltarii regionale a ajuns la o rata de absorbtie de circa 57%

grafic-rosu1.jpg

grafic rosu57,02% este rata de absorbtie atinsa, la jumatatea lunii noiembrie, de Programul Operational Regional 2007-2013 (POR). Indicatorul reprezinta totalul sumelor solicitate spre rambursare, in valoare de 2,26 miliarde de euro, raportat la valoarea FEDR alocata programului.

Astfel, 4.393 de contracte de finantare au fost incheiate, reprezentand un grad de contractare de 117,7% din alocarea POR. Dintre acestea, 2.544 reprezinta proiecte deja implementate, care au contribuit la obtinerea urmatoarelor rezultate la nivelul POR:

  • 1.506 km de drumuri judetene, strazi urbane si sosele de centura reabilitate si modernizate;
  • 1.656 microintreprinderi sprijinite;
  • 11.277 locuri de munca create;
  • 39 unitati medicale reabilitate si echipate;
  • 127 centre sociale reabilitate si dotate;
  • 165 unitati de invatamant reabilitate si echipate.

Aceste informatii au fost prezentate in cadrul Comitetului de Monitorizare a POR (CMPOR), reunit in noiembrie la Iasi.

La reuniune a fost prezentat si stadiul pregatirii noului Program Operational Regional, pentru perioada 2014-2020. In prezent, continua discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene pentru definitivarea formei finale a programului, astfel incat versiunea revizuita a acestuia sa poata fi transmisa in timp util pentru aprobare.

Valoarea fondurilor comunitare (FEDR) alocate Programului Operational Regional 2014 – 2020 este de 6,7 miliarde Euro. POR 2014-2020 va implementa masuri pentru dezvoltarea urbana durabila, pentru imbunatatirea competitivitatii IMM-urilor si transferului tehnologic, a eficientei energetice, a infrastructurii sanitare, sociale si de educatie, masuri dedicate patrimoniului cultural si drumurilor judetene, precum si pentru regenerarea economica si sociala a comunitatilor defavorizate din mediul urban.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.