Programul Fondul ONG in Romania

cooperare_ONG.jpg

Prin Programul „Fondul ONG”, parte a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014, un buget total de 30.000.000 euro va fi disponibil pentru finantarea proiectelor societatii civile din Romania.

Status: INACTIV
Depunere incepand cu: 22.04.2013
Buget: 30.000.000 euro

Obiective

Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltarii societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila.

Operatorul Fondului ONG in Romania este Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, impreuna cu partenerii sai Fundatia pentru Parteneriat si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi.

Solicitanti eligibili

Solicitantii eligibili in cadrul Fondului ONG sunt organizatii neguvernamentale si nonprofit, infiintate legal in Romania, organizate si conduse conform legislatiei in vigoare, respectiv asociatii, fundatii si federatii.

Sigla SEEIn afara de acestea, vor fi eligibile Crucea Rosia Romana si structurile sale cu personalitate juridica.

In plus, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa fie capabili, conform statutului lor, sa actioneze in domeniul abordat prin proiect;
  • sa fie independenti de guvern si alte autoritati publice locale, regionale si nationale;
  • sa fie independenti de partide politice si de organizatii comerciale;
  • sa fie direct raspunzatori pentru elaborarea si managementul proiectului impreuna cu partenerul si sa nu actioneze ca intermediari.

Domeniile de finantare

Prin Programul „Fondul ONG”, parte a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014, un buget total de 30.000.000 Euro va fi disponibil pentru finantarea proiectelor societatii civile din Romania.

Peste o treime din alocarea bugetara pentru finantarea proiectelor va acoperi domenii esentiale legate de democratie, drepturile omului inclusiv drepturile minoritatilor (etnice, religioase, lingvistice si privind orientarea sexuala), buna guvernare si transparenta, democratie participativa, combaterea rasismului si xenofobiei, antidiscriminare, inegalitati sociale, saracie si excluziune sociala inclusiv in mediul rural, egalitate de gen si violenta de gen.

Un procent de peste 20% din alocarea totala a Programului va fi dedicat furnizarii de servicii sociale si servicii de baza pentru grupurile vulnerabile, in timp ce minim 10% din alocarea totala a Programului va urmari finantarea organizatiilor si activitatilor ce vizeaza copii si tineri. De asemenea, o suma importanta va fi alocata protectiei mediului si schimbarilor climatice.

Activitati eligibile

Programul urmareste o serie de aspecte orizontale precum combaterea discursului instigator la ura (hate speech), extremismului si infractiunilor motivate de ura (hate crime), rasismului si xenofobiei, homofobiei, antisemitismului, hartuirii sexuale, violentei impotriva femeilor, traficului de persoane, promovarea tolerantei/intelegerii multiculturale si sprijinirea populatiei Roma.

In cadrul Programului vor fi disponibile fonduri pentru cooperare bilaterala cu scopul de a sprijini cautarea de parteneri pentru proiectele in parteneriat cu tarile donatoare si de a incuraja activitatile de networking si schimb de experienta intre aplicantii din Romania si entitati din statele donatoare (Regatul Norvegiei, Islanda, Principatul Liechtenstein).

Acestea urmaresc cresterea cooperarii intre entitati din statele beneficiare si statele donatoare, pentru a imbunatati cunoasterea, intelegerea reciproca si pentru a-si impartasi rezultatele.

Desfasurarea programului

Programul va avea 2 runde de finantare; in cadrul fiecarei runde se vor lansa cereri de propuneri de proiecte distincte pentru fiecare dintre cele 5 Componente ale Programului in parte.

Apeluri pentru cereri de finantare – Runda 1

Componenta 1 – IMPLICARE
Obiectiv general: incurajarea cetateniei active si participarea la viata comunitatii, pentru a asigura respectarea si aplicarea valorilor democratice fundamentale.
1.1 Participarea in procesul de luare a deciziilor si implicarea comunitatii
1.2 Voluntariat
1.3 Incurajarea valorilor democratice
Data estimativa a lansarii – 30 aprilie 2013

Componenta 2 – Justitie sociala
Obiectiv general: contributia la combaterea excluziunii sociale si reducerea disparitatilor din cadrul societatii si dintre diversele grupuri din societate.
2.1. Dezvoltarea comunitatilor rurale interetnice
2.2 Combaterea inegalitatilor sociale, saraciei si excluziunii
Data estimativa a lansarii – 8 mai 2013

Componenta 3 – Dezvoltare durabila
Obiectiv general: sprijinirea dezvoltarii durabile si imbunatatirea starii mediului in Romania, prin contributia ONG-urilor si prin participare publica.
Data estimativa a lansarii – 29 aprilie 2013

Componenta 4 – Servicii sociale si de baza
Obiectiv general: cresterea accesului si furnizarii de servicii sociale si de baza pentru grupuri vulnerabile.
Data estimativa a lansarii – 29 aprilie 2013

Componenta 5 – Dezvoltarea capacitatii ONG-urilor. Retele si coalitii
Obiectiv general: contributia la dezvoltarea generala a sectorului ONG in Romania si la dezvoltarea de retele, coalitii si think tank-uri eficace.
5.1. Sprijin pentru coalitii si retele la nivel regional si national si pentru think tank-uri
5.2. Sprijin pentru initiative care contribuie la dezvoltarea unui cadru favorabil pentru ONG-uri in Romania si cresterea reprezentarii sectorului neguvernamental
5.3. Consolidarea bazei de membri si voluntari ai organizatiilor neguvernamentale si cresterea participarii membrilor/voluntarilor in activitatile ONG-urilor
Data estimativa a lansarii – 14 mai 2013

Fondul pentru relatii bilaterale: Masura a. Dezvoltarea parteneriatului
Obiectiv general – identificarea de parteneri in vederea implementarii unor proiecte in parteneriat cu entitati din statele donatoare, anterior sau in timpul pregatirii unei cereri de finantare, dezvoltarea unor astfel de parteneriate si pregatirea in parteneriat cu entitati din statele donatoare a unei Cereri de finantare.
Data lansarii – 22 aprilie 2013

DOCUMENTATIE

Puteti accesa urmatoarele documente utile:

Site-ul oficial al Fondului ONG in Romania
Ghidul Fondului pentru Relatii Bilaterale: Masura A. Dezvoltarea parteneriatului

Finantatori: Islanda, Liechtenstein si Norvegia
Sursa: Programul Fondul ONG in Romania

[caseta-final-fise]

6 Replies to “Programul Fondul ONG in Romania”

  1. Sorin Sălăjan spune:

    Bună ziua,

    Aș dori să știu care din componentele programului mai sunt active și care s-au închis deja(dacă este cazul). Vă mulțumesc.

    Cu respect, Sorin S.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top