Programul Kogalniceanu II a primit unda verde de la Guvern

omulet_afaceri_bani.jpg

omulet_afaceri_baniGuvernul a aprobat, in ultima sedinta, o ordonanta de urgenta care stabileste viitorul Program de garantare a creditelor pentru IMM-uri, numit si Kogalniceanu II.

“Plafonul de garantii pe acest program este estimat la 2 miliarde lei, un volum suficient pentru a dinamiza un sector extrem de important pentru economia reala”, explica nota de fundamentare a ordonantei.

Cum va functiona mecanismul de garantare: Ministerul Finantelor Publice mandateaza Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), care emite garantii in numele si in contul statului, in favoarea institutiilor de credit, care urmeaza sa acorde credite IMM-urilor eligibile.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de Hotnews, FNGCIMM a insistat ca procedurile sa fie asemanatoare celei din programul Prima Casa, iar marja la credite sa nu depaseasca cu 4 puncte procentuale dobanda Robor.

“Fata de Programul Mihail Kogalniceanu, s-a urmarit crearea unei flexibilitati mai mari, in dorinta scurtarii timpului necesar acordarii finantarilor garantate de stat si implicit crearea unui acces mai rapid IMM-urilor la capitalul de lucru”, arata documentul citat.

Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii – Kogalinceanu II – este un program multianual de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor mici si intreprinderilor mijlocii, disponibil pe o perioada de 36 luni de la intrarea in vigoare a normelor de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, care consta in acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de 5.000.000 lei/IMM. pe o perioada de maxim 24 luni si garantarea creditului de catre stat, in procent de maxim 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.

Pe de alta parte, IMM-urile sunt obligate sa prezinte institutiei de credit finantatoare garantii colaterale pentru cel putin 50% din valoarea creditului.

Programul vizeaza sprijinirea accesului I.M.M.-urilor la obtinerea de credite destinate finantarii capitalului de lucru, cu posibilitatea prelungirii pe o perioada de maxim 12 luni, in vederea rambursarii liniei de credit, in conditiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finantarea capitalului de lucru, neputand fi utilizat pentru refinantarea altor credite in derulare ale beneficiarului.

Deoarece garantia acopera maxim 50% din principal s-a prevazut obligatia de a constitui o ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finantatoare, valabila pana la stingerea creantelor datorate.

De asemenea, actionarii sau asociatii IMM-ului finantati, cei care detin cel putin 50% din capitalul social al beneficiarului, precum si intreprinzatorului -persoana fizica ce organizeaza o activitate economica, vor semna o garantie personala pentru creantele rezultate din plata garantiilor acordate de FNGCIMM cu renuntarea la beneficiul de discutiune si diviziune.

Documente anexate:

Ordonanta de urgenta privind Programul de Garantare a Creditelor pentru IMM (PDF)

Nota de fundamentare a proiectului (PDF)

Surse: HotNews, Ministerul Finantelor Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.