PROGRESS: Furnizarea de competente pentru crestere si locuri de munca

birou_computere_angajati.jpg

Programul PROGRESS isi propune sa sprijine statele membre UE in efortul lor de a crea locuri de munca mai multe si mai bune, intarind astfel coeziunea sociala.

Acest apel de proiecte isi propune sa incurajeze noi forme de colaborare si parteneriate public-private care includ actori de pe piata muncii, avand ca scop corectarea lipsei de personal calificat si a disparitatilor dintre cerere si oferta pe piata muncii din Uniunea Europeana.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 15.01.2014
Buget: 5.658.000 euro

birou_computere_angajatiObiectivele programului

  • Prestarea de servicii specifice care sa duca la plasamente sustenabile pe piata locurilor de munca, inclusiv masuri care sa sprijine mobilitatea salariatilor pe plan national si european;
  • Furnizarea de concluzii analitice si metodologice legate de forma si metoda de lucru a organizatiilor partenere, in timpul elaborarii si punerii in practica a actiunilor, mai ales evaluarea factorilor de succes si de esec, provocarile si solutiile;
  • Dezvoltarea de instrumente pentru culegerea de informatii referitoare la piata locurilor de munca, care sa permita identificarea sectoarelor cu deficit de calificare si alte nevoi aparute ca urmare a schimbarilor structurale din economii prin reducerea emisiilor de CO2.

Solicitanti eligibili

Pot participa la acest apel de proiecte centre de cercetare, autoritati publice, mari companii, IMM-uri, centre de formare, federatii, sindicate, agentii, camere de comert, ong-uri, univaristati, asociatii si organizatii internationale care au activitati in domeniul fortelor de munca.

Actiuni eligibile

  • dezvoltarea si testarea unor instrumente pentru colectare de informatii despre piata muncii;
  • identificarea exemplelor de buna practica in evaluarea „competentelor verzi” in industrie;
  • dezvolarea de proiecte care sa genereze „competente verzi”, cu o atentie speciala celor care formeaza formatori sau alte metode cu efect de multiplicare (adresate factorilor de decizie, sau care folosesc canale moderne de comunicare si diseminare a materialelor didactice);
  • mobilizarea actorilor-cheie la nivelul statelor membre, regional si sectorial in spirit de parteneriat social;
  • evaluarea actiunilor intreprinse, in vederea imbunatatirii etapelor urmatoare ale interventiei;
  • punerea la dispozitie a rezultatelor analitice si metodologice (lectii invatate) legate de forma si metoda de lucru a parteneriatului creat, fondate pe evaluarea solida a actiunilor proiectului;
  • prestarea unor servicii specifice atat solicitantilor de locuri de munca, cat si angajatorilor, care sa conduca la o mobilitate intra-europeana durabila cu ocupare in TIC sau la invatare.

Tematica

Proiectele depuse de candidati trebuie sa subscrie la una dintre prioritatile descrise mai jos:

Axa 1: „Ocupatiile verzi” – anticiparea nevoilor de competente verzi si sprijinirea adaptarii structurale si sectoriale prin imbunatatirea adaptabilitatii si mobilitatii salariatilor in trei domenii-cheie: constructii, reciclare/managementul deseurilor si electricitate/gaze/apa calda si aer conditionat.

Valoarea medie a unui proiect axat pe aceasta componenta este de 900.000 de euro.

Axa 2: TIC si Marea Coalitie pentru locuri de munca digitale – compensarea deficitului de locuri de munca prin stimularea mobilitatii profesionale in cele 28 de state membre.

Marea Coalitie incurajeaza colaborarea dintre institutiile publice si cele private (servicii de recrutare, IMM-uri, ONG-uri, camere de comert, formatori si furnizori de educatie, centre pentru indrumarea in cariera). Proiectul trebuie sa includa organizatii atat din mediul public, cat si cel privat, din cel putin doua state membre.

Valoarea medie a unui proiect axat pe aceasta componenta este de 500.000 de euro.

Axa 3: Servicii personale/prestate la domiciliu – solutii de externalizare a serviciilor prestate la domiciuliu (ingrijirea copiilor si a batranilor, menaj, intretinerea locuintelor/gradinarit, etc.)

Valoarea medie a unui proiect axat pe aceasta componenta este de 250.000 de euro.

Axa 4: Consiliile europene pentru competente sectoriale – Sprijinirea Consiliilor europene pentru competente sectoriale (organisme deja formate) pentru a dobandi o intelegere mai profunda a nevoilor de calificare la nivel sectorial. Rolul consiliilor este sa produca rapoarte pentru a evidentia acumularea de blocaje pe piata muncii si pentru a modela oferta educationala si de formare. Ele vor facilita, de asemenea, invatarea reciproca la nivel national prin crearea unei platforme europene intre actorii de pe piata muncii implicati activ in acest sector.

Valoarea medie a unui proiect axat pe aceasta componenta este de 300.000 de euro.

Conditii de finantare

Bugetul disponibil pentru acest apel de propuneri este de 5.658.000 euro. Autoritatea Contractanta isi rezerva dreptul de a nu distribui intreaga suma, in lipsa unor proiecte viabile.

Finantarea UE acopera maxim 80 % din costurile eligibile.

Proiectele trebuie sa se incadreze intr-o perioada de implementare de 18 luni, cu incepere din luna iunie 2014.

Termen-limita

Candidaturile se depun online, pana pe 15 ianuarie 2014, prin completarea formularului disponibil aici.

Pentru inscriere se foloseste sistemul electronic SWIM.

Documentatia completa trebuie trimisa prin posta/curier la urmatoarea adresa: Call for proposals – VP/2013/010, Budget Heading 04.04.01.01, European Commission – DG EMPL/C2-C3, Archives – Courier J-27 0/115, B – 1049 Brussels, Belgium.

Puteti solicita informatii suplimentare la adresa intrebarile pentru [email protected].

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul solicitantului (PDF, En)

Informatii financiare (PDF, En)

Finantator: Comisia Europeana

Sursa: Europa.eu

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top