‘Rabla 2017’: Prima de casare de 6.500 lei, acordata in functie de emisiile CO2/km ale autovehiculului nou achizitionat

rabla.jpg

Valoarea primei de casare pentru Programul ‘Rabla’ va ramane, in 2017, de 6.500 de lei, iar din acest an se vor introduce praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achizitia carora se poate obtine prima de casare, plecand de la 130 g/CO2/km in anul 2017 pana la o valoare de maxim 95 g/CO2/km in anul 2019, se arata in Ghidul de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului.

Conform documentului, finantarea acordata prin prezentul program, care va avea caracter multianual, reprezinta o strategie pentru o perioada de 3 ani (2017 — 2019), prin care Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) isi propune sa contribuie la incurajarea achizitiei de autoturisme noi din ce in ce mai performante din punct de vedere al impactului asupra mediului.

Noutatea programului este ca, incepand din 2017, se introduc praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achizitia carora se poate obtine prima de casare. Astfel, cuantumul primei de casare va fi de 6.500 de lei si se va acorda in functie de cantitatea de emisii de CO2/km generata de sistemul de propulsie al autovehiculului nou achizitionat, in regim de functionare mixt, dupa cum urmeaza: in anul 2017, pentru autovehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 130 g CO2/km; in anul 2018, pentru autovehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km; in anul 2019 pentru autovehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 110 g CO2/km.

‘Dupa cum se observa, prin scaderea graduala a pragului de emisii de CO2, programul este conceput nu doar ca o modalitate de finantare, ci si ca un instrument de indrumare a cumparatorului de autoturisme si constientizare a acestuia cu privire la corelarea nevoii de deplasare cu cea de protectie a mediului’, se noteaza in Referatul de aprobare a proiectului de ordin pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului ‘Rabla’.

Conform documentului, care nu mentioneaza un buget al programului, la prima de casare de baza se poate adauga, in 2017, un ecobonus de 1.500 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km in regim de functionare mixt.

Pentru anul 2018, valoarea ecobonusului este similara, insa numai pentru cazul in care este cumparata o masina noua echipata cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km in regim de functionare mixt.

Nu in ultimul rand, la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 95 grame de CO2/km in regim de functionare mixt, se va acorda, in 2019, un ecobonus in cuantum tot de 1.500 de lei.

Pe de alta parte, in cazul achizitiei unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, valoarea ecobonusului va fi de 2.500 de lei.

Prima de casare si ecobonusul se scad de catre producator din pretul de comercializare cu TVA al autovehiculului nou, iar prima de casare se poate cumula cu ecotichetul acordat in cadrul Programului de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, in conditiile prevazute prin ghidurile celor doua programe. in aceasta situatie, cumularea ecobonusului este exclusa.

Proiectul de act normativ supus aprobarii a fost avizat in sedinta Comitetului Director al Administratiei Fondului pentru Mediu din 13 martie 2017.

Autovehiculul uzat, a carui prima inmatriculare in Romania a avut loc ulterior datei de 31 decembrie 2009, cu exceptia celui aflat in proprietatea unei unitati administrativ-teritoriale sau a unei institutii publice, nu intra sub incidenta prevederilor Ghidului pentru anul 2017.

Un principiu similar este valabil atat pentru Ghidul de finantare valabil pentru anul 2018, cat si pentru cel din 2019, iar autovehiculele uzate vor trebui sa fi fost inmatriculate pentru prima data in Romania inainte de 31 decembrie 2010, respectiv 31 decembrie 2011, cu exceptia celor aflat in proprietatea unei unitati administrativ-teritoriale sau a unei institutii publice.

Proiectul de Ordin de ministru pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national va fi supus dezbaterii publice timp de 10 zile, iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii la Ministerul Mediului — Administratia Fondului pentru Mediu.

Descarca Ghidul

Sursa: Ministerul Mediului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.