Radu Limpede, Managing Partner EU Advisory: Necesitatea alocării fondurilor UE rămase României pe final de buget 2014-2020 către companii care pot scala producţia şi vânzarile

radu-limpede-1.jpg

Exista deja MII de PROIECTE depuse sau in curs pe POR 2.2, cu potential de a adauga MILIARDE de euro economiei Romaniei in cativa ani

Pandemia COVID-19 si „lockdown”-ul, inchiderea determinata de aceasta urgenta de sanatate publica ne-au pus in contextul celei mai mari scaderi economice din ultimul secol; personal, marturisesc ca o vad DOAR ca RECORD STATISTIC, nu ca distrugere efectiva de capacitati de productie, nu o distrugere a increderii consumatorilor cum fusese criza precedenta 2008-2010. Cu alte cuvinte, o revenire in „V” este cel mai probabil scenariu; totusi, V-ul va fi in trepte in partea sa dreapta, de revenire, avand in vedere ca anumite sectoare tinand de turism, HoReCa, timp liber, vor fi pentru mult timp afectate.

In plus, dependenta majoritatii tarilor fata de „fabrica Lumii, China” a devenit apasatoare si scumpa cand simultan toate natiunile au nevoie de anumite produse sanitare, devenite rare fata de cerere.

Se discuta de strategii de „RE-SHORING” din partea marilor corporatii din Vest – dar si de Politici Industriale ale tarilor UE – pentru a incuraja productia locala. Traim o oportunitate unica in decenii sa facem un salt, sa reusim pe plan local fabricarea unor produse pana acum doar importate.

Pentru aceasta, care ar fi SURSELE de FINANTARE existente, disponibile, ABUNDENTE din anii 2020-2021-2002: Bancar vs. Capital privat vs. fonduri UE?

O scurta analiza: doar Bancile au bani cu adevarat, dar stim la ce stadiu de TRAUMA PSIHOLOGICA au fost aduse bancile de precedenta criza. Bancile nu au finantat de un deceniu si nu vor finanta in masa proiecte de dezvoltare de tip „scalare”! Chiar si in 2008, pe Imobiliare li se stricase portofoliul.

BANCAR: sursa aceasta era cel putin inerta dupa criza din 2008-2010, dupa ce bancile noastre s-au trezit cau rate de neperformanta (NPL) de 23%; NPL redus treptat dar cu mari traume spre 4% recent.

Ca rezultat, ponderea Creditului Non-Guvernamental la noi a scazut la un minim – absolut la nivel de Europa – de numai 26% in PIB. Creditul acordat companiilor este la noi de cca. 2,5 ori mai redus decat „Creditul Furnizor” (si aceasta dupa ajustari ce extrag anume multipi – vezi analiza Coface pe subiect)… Alte detalii aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top