Raport CCE: Eficacitatea sprijinului acordat pentru combaterea incendiilor forestiere

paduri2.jpg

paduriConform unui raport publicat de Curtea de Conturi Europeana, finantarea acordata de UE pentru prevenirea incendiilor forestiere si pentru repararea daunelor cauzate padurilor de incendii si de dezastre naturale nu a condus la rezultatele asteptate.

Raportul special (nr. 24/2014), intitulat „Este bine gestionat sprijinul acordat de UE pentru prevenirea si repararea daunelor cauzate padurilor de incendii si de dezastre naturale?”, analizeaza daca sprijinul acordat din FEADR (masura 226) pentru reconstituirea potentialului forestier si adoptarea unor masuri de prevenire a fost bine gestionat si daca statele membre si Comisia pot demonstra ca sprijinul si-a atins obiectivele preconizate intr-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor.

Potrivit concluziei Curtii, Comisia Europeana si statele membre nu pot demonstra ca rezultatele scontate ale finantarilor au fost obtinute intr-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor.

Este important ca banii UE sa ajunga numai la acele masuri care pot aduce beneficii clare si vizibile pentru Uniune si pentru cetatenii acesteia”, a observat domnul Nikolaos Milionis, membrul Curtii responsabil de raport.

Comisia si statele membre nu au putut evalua in mod corespunzator impactul masurilor de prevenire deoarece eficacitatea acestora nu a fost masurata. Curtea a formulat o serie de recomandari in vederea imbunatatirii situatiei in actuala perioada de finantare 2014-2020.

In Uniunea Europeana, padurile si alte suprafete impadurite acopera in total aproximativ 180 de milioane de hectare, ceea ce reprezinta in jur de 42,4% din suprafata terestra totala a UE si o suprafata mai mare decat cea folosita in scopuri agricole. Padurile au o utilitate economica, sociala si de mediu, iar importanta lor socioeconomica este ridicata: productia si prelucrarea lemnului contribuie la dezvoltarea rurala si asigura milioane de locuri de munca, adesea in cadrul unor intreprinderi rurale mici si mijlocii.

In ultimii 30 de ani, incendiile au afectat in fiecare an, in medie, 480 000 de hectare de suprafata forestiera in UE. Peste 95% din aceste incendii sunt cauzate de om, fie intentionat, fie din neglijenta. Aproximativ 85% din totalul suprafetei afectate de incendii forestiere se situeaza in regiunea mediteraneeana si in Portugalia. Incendii forestiere recente au afectat suprafete de mari dimensiuni in Portugalia in 2003 si in 2005, in Spania in 2006 si in Grecia in 2007. In cazul padurilor grav afectate, este extrem de dificil sa se revina la situatia de dinainte de incendiu, in special in ceea ce priveste biodiversitatea.

Sprijinul din fondurile de dezvoltare rurala acordat pentru reconstituirea potentialului forestier si adoptarea unor masuri de prevenire face obiectul gestiunii partajate intre Comisie si statele membre. Statele membre elaboreaza programe de dezvoltare rurala la nivel national sau la nivel regional. Dupa ce sunt aprobate de Comisie, aceste programe sunt puse in aplicare de statele membre.

Sursa: Curtea de Conturi Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top