Raport CCE: Eficienta sprijinului acordat de UE microintreprinzatorilor

studiu, Curtea de Conturi

finantare-microintreprinderiCurtea de Conturi Europeana a publicat un raport in care e analizat gradul de eficienta in ceea ce priveste finantarea acordata de UE microintreprinzatorilor.

Conform concluziilor raportului, aceasta nu a fost una corect directionata din lipsa unei evaluari concrete ale necesitatilor specifice, a unor mecanisme corespunzatoare de gestionare a riscurilor si a unor informatii comparative privind costurile de punere in aplicare.

Pentru aceasta analiza, Curtea a verificat 27 de proiecte care au beneficiat de finantare prin Fondul social european (FSE) si prin Instrumentul european de microfinantare Progress. Banii implicati in aceste proiecte ajung la o suma de 1,2 miliarde de euro.

Pe langa aceasta, Curtea a desfasurat un sondaj in randul a 18 autoritati de management, din 14 state membre, responsabile pentru 22 de programe operationale aferente FSE, cu scopul de a obtine informatii suplimentare cu privire la experienta lor in materie de sprijin financiar destinat microintreprinzatorilor.

Curtea a vrut sa afle daca sprijinul raspundea nevoilor reale ale microintreprinzatorilor si daca au fost instituite sisteme solide de raportare cu privire la performanta. Mai mult, Curtea a verificat daca exista suficiente informatii disponibile privind costurile de punere in aplicare a sprijinului financiar.

S-a constatat astfel ca exista deficiente la nivelul planificarii sprijinului acordat prin FSE, precum si lipsa unei monitorizari fiabile suficiente privind performanta. Mai mult, nici Comisia si nici statele membre nu aveau date comparative privind costurile administrative aferente fiecarui stat membru si fiecarui mecanism de finantare. In consecinta, Curtea a decis ca aceste aspecte ar putea avea un impact negativ asupra eficacitatii sprijinului financiar al UE adresat microintreprinzatorilor.

Principalele recomandari formulate:

• Statele membre ar trebui sa realizeze evaluari ale nevoilor atunci cand concep instrumente de finantare si pregatesc programe operationale care includ un sprijin financiar acordat de UE pentru microintreprinzatori.

• Comisia Europeana ar trebui sa conditioneze utilizarea instrumentelor financiare aferente FSE de catre statele membre de existenta unui sistem solid de gestionare a riscurilor.

• Comisia si statele membre ar trebui sa conceapa masuri de sprijin financiar din partea FSE care sa urmareasca sprijinirea persoanelor somere si vulnerabile.

• Pentru perioada ramasa pana in 2020, Comisia ar trebui sa analize costurile de punere in aplicare a diferitelor finantari nerambursabile, imprumuturi si garantii, cu scopul de a stabili nivelul real al acestora si de a identifica bune practici privind modul in care acordarea acestor forme de sprijin poate fi asigurata la un cost rezonabil.

Sursa: Curtea de Conturi Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top