Rata absorbtiei curente a fondurilor europene a crescut la 65,8% in martie

bani_plic.jpg

Rata absorbtiei curente a fondurilor europene a crescut in martie la 65,8%, fiind mai mare cu 2,32 puncte procentuale fata de luna anterioara, pe cadrul financiar 2007 – 2013, se arata in datele Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Astfel, valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana (CE) era de peste 12,5 miliarde euro, in 31 martie. In ceea ce priveste rata absorbtiei efective, respectiv rambursarile de la CE, aceasta a crescut cu 2,71 puncte procentuale la 61,57% (11,733 miliarde euro).

Pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice rata de absorbtie curenta era de 75,75%, pe Programul Operational Asistenta Tehnica – 80,79%, pe Programul Operational Sectorial Mediu – 71,12%, pe Programul Operational Regional – 64,75%, pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – 54,51%, pe Programul Operational Sectorial Transport – 62,65%, iar pe Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative – 93,37%.

Data de 31 decembrie 2015 este termenul final de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari, iar 30 iunie 2016 – transmiterea la Comisia Europeana si la Autoritatea de audit a ultimei aplicatii de plata intermediara.
De asemenea, 31 martie 2017 reprezinta termenul pana la care trebuie transmisa la Comisie, prin SFC 2007, aplicatia de plata a soldului final si a declaratiei finale de cheltuieli.

In data de 22 martie, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, declara ca rata absorbtiei fondurilor europene ar putea creste cu 5 puncte procentuale daca se aproba proiectele retrospective care sunt in prezent in evaluare la nivelul Autoritatilor de Management.

Rata generala de absorbtie a fondurilor europene ar putea creste cu 5 puncte procentuale, daca se vor aproba toate proiectele retrospective care sunt in prezent in evaluare la nivelul Autoritatilor de Management si vor fi solicitate la rambursare sumele aferente proiectelor aprobate”, a spus Raducu.

Potrivit MFE, Autoritatile de Management ale POS Mediu, POS Transport, POSCCE si POSDRU au analizat pana in prezent 1.561 proiecte, din care au fost aprobate 40, in valoare totala de aproximativ 541 milioane euro (contributie UE de aproximativ 464 milioane euro). Se mai afla in procesare/ evaluare/ aprobare un numar de 33 proiecte, cu o valoare totala de 630 milioane euro (contributie UE de aproximativ 520 milioane euro). Din proiectele aprobate a fost solicitata pana in prezent Comisiei Europene suma de 85 milioane euro.

„Numai anumite proiecte pot fi incluse in categoria celor retrospective, mai exact cele care intrunesc cerintele de eligibilitate pentru instrumentele structurale. Pana in prezent, mai putin de unul din 10 proiecte analizate au corespuns acestor cerinte. Numarul acestora este atat de mic deoarece pentru marea majoritate au fost descoperite o serie de probleme ce tin de nerespectarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice in cadrul procedurilor derulate prin aceste proiecte, de lipsa autorizatiilor de constructie sau a acordurilor de mediu”, precizeaza Ministerul Fondurilor Europene.

Conform regulamentelor europene, autoritatile de management mai pot primi si evalua si proiecte retrospective cu valoare sub 50 de milioane de euro, sumele aferente acestora putand fi incluse in aplicatiile de plata finale pe care Romania trebuie sa le transmita pana la data de 31 martie 2017.

Pe 28 martie, Aura Raducu spunea ca mai putin de unul din zece proiecte retrospective analizate a corespuns pana in prezent cerintelor de finantare din fonduri europene, in vederea cresterii absorbtiei pe cadrul financiar 2007-2013.

Se mai afla in procesare, evaluare sau aprobare 33 de proiecte cu o valoare totala de 640 milioane euro. Din proiectele aprobate a fost solicitata pana in prezent Comisiei Europene suma de 85 milioane euro.
Proiectele retrospective sunt investitii finalizate sau in stadiu avansat de implementare, finantate de la bugetul de stat sau din imprumuturi incheiate cu institutii financiare internationale (BEI/BERD), pentru care Romania poate solicita rambursarea cheltuielilor, cu conditia sa indeplineasca conditiile de eligibilitate aplicabile programelor operationale 2007-2013.

DG Regio a acordat autoritatilor de management termen pana la data de 31 martie 2016 pentru transmiterea, in vederea aprobarii, a proiectelor retrospective majore (cu valoare peste 50 milioane euro).

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top