Rata creditelor neperformante atrase de IMM-uri – aproape 20%

grafic52.jpg

Rata creditelor neperformante atrase de IMM-uri a ajuns la sfarsitul anului trecut la aproape 20%, fata de 2% la inceputul crizei, in octombrie 2008, cele mai riscante industrii fiind constructiile, industria prelucratoare si comertul, potrivit reprezentantilor Fondului Roman de Contragarantare.

Rata creditelor neperformante generata de IMM-urile contragarantate de Fondul Roman de Contragarantare a fost de 4,2%, comparativ cu 18,8% pentru total IMM-uri in decembrie 2011“, a declarat, intr-o conferinta de presa, presedintele directoratului Fondului, Ioan Hidegcuti. El a aratat ca imprumuturile in valuta au devenit mai riscante in ultimul timp, chiar si cele pe termen scurt, avand in vedere ca sectorul bancar este puternic dependent de finantatarea straina, reprezentand peste 85% din total.

Riscul de credit generat de IMM-uri este ascendent, chiar daca, dupa parerea personala, exista un fetis aici, pentru ca IMM-urile n-au fost niciodata foarte tonice in portofoliul bancilor. S-a continuat tendinta ascendenta de la inceputul crizei“, a spus Hidegcuti.

El a mentionat ca rata creditelor neperformante variaza invers proportional cu marimea companiilor. Daca cele mai riscante domenii care atrag credite sunt constructiile, industria prelucratoare si comertul, cele care onoreaza cel mai bine serviciul catre banci sunt agricultura si utilitatile. Hidegcuti a aratat ca accesul la finantare, odata cu aplicarea reglementarilor internationale Basel III, va fi si mai complicat.

Pentru imbunatatirea creditarii, Fondul de Contragarantare propune stimularea finantarii sectoarelor de activitate de tip “tradables“, precum agricultura, si a sectoarelor inovative, pentru reindustrializarea Romaniei, generarea de valoare adaugata mai mare si imbunatatirea calitatii portofoliilor bancilor. Totodata, creditarea trebuie sa fie mai echilibrata pe monede, astfel incat creditele in valuta sa fie orientate in special catre debitorii acoperiti la riscul valutar.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.