Rata de absorbtie a fondurilor europene a fost de 63,48% in februarie

fonduri-europene-salarii1.jpg

Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene era de 63,48% la finalul lunii februarie, iar cea efectiva de 58,86%, pe cadrul financiar 2007 – 2013, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Astfel, valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana (CE) era de peste 12,09 miliarde euro, in 29 februarie, ceea ce reprezinta o absorbtie curenta de 63,48%. In ceea ce priveste absorbtia efectiva, respectiv rambursarile de la CE, procentul este de 58,86%, adica peste 11,21 miliarde euro.

Pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice rata de absorbtie curenta era de 75,75%, pe Programul Operational Asistenta Tehnica — 80,79%, pe Programul Operational Sectorial Mediu — 61,99%, pe Programul Operational Regional — 63,91%, pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 54,51%, pe Programul Operational Sectorial Transport — 62,65%, iar pe Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative — 90,25%.

Data de 31 decembrie 2015 este termenul final de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari, iar 30 iunie 2016 — transmiterea la Comisia Europeana si la Autoritatea de audit a ultimei aplicatii de plata intermediara.
De asemenea, 31 martie 2017 reprezinta termenul pana la care trebuie transmisa la Comisie, prin SFC 2007, aplicatia de plata a soldului final si a declaratiei finale de cheltuieli.

In 29 februarie, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, declara ca gradul de absorbtie al fondurilor europene ar putea ajunge la 100%, dar sunt proiecte retrospective care nu respecta anumite conditii, in prezent existand plati ce ar reprezenta 75% din fonduri.

“In momentul de fata, am facut plati de peste 75% din total fonduri. Ele nu au fost inca rambursate de catre Comisie, avand in vedere ca la inceputul anului este perioada de audit si se analizeaza platile; de la Comisie in fiecare an vin dupa sfarsitul lunii februarie — inceputul lunii martie. La Comisie, in prezent, avem 750 de milioane euro care trebuie rambursate. In prezent, avem 75% speranta de grad de absorbtie, dar exista posibilitatea de a creste aceasta rata printr-o o situatie unica de a include proiecte retrospective, proiecte finantate numai din bugetul de stat“, a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Pe 1 martie, in Plenul Senatului, Aura Raducu a anuntat ca una dintre platile pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost intrerupta din cauza neregulilor inregistrate in perioada 2012-2014.

“Astazi am o veste proasta. Una din platile pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost intrerupta din cauza neregulilor inregistrate in anii 2012-2014. Din pacate, aceste programe au avut mari probleme de-a lungul implementarii lor intre 2007-2015 atat la elaborarea ghidurilor cat si la selectia proiectelor sau implementarea lor”, a spus Raducu.

Ministerul Fondurilor Europene a primit de la Comisia Europeana (Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune) o notificare cu privire la intreruperea termenului de plata pentru cererea intermediara transmisa in 31 decembrie 2015, care contine cheltuieli efectuate de catre beneficiari dupa luna august 2012.
Conform unui comunicat al MFE, remis AGERPRES, motivele intreruperii vizeaza deficiente in functionarea sistemului de management si control al POSDRU, deficiente legate de procedurile de selectie a proiectelor si verificarile de prim nivel realizate de Autoritatea de Management si Organismele Intermediare aflate in subordinea Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, respectiv Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Aceste deficiente au fost constatate in cursul misiunii de audit a DG Ocupare din perioada 21 octombrie — 10 noiembrie 2015, precizeaza MFE.

Autoritatea de Management pentru POSDRU va continua sa verifice cererile de rambursare ale beneficiarilor si sa efectueze plati pentru cheltuielile eligibile aferente proiectelor aprobate, se mentioneaza in comunicat.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.