Romania a absorbit 16,1% din fondurile europene pentru perioada de programare 2014-2020, in 4 ani si 4 luni, a declarat, joi, un secretar de stat din Ministerul Fondurilor Europene, care a criticat modul in care Romania a semnat, in mandatul lui Eugen Teodorovici (PSD) la Ministerul Fondurilor Europene, Acordul de parteneriat cu Comisia Europeana pentru banii alocati in actualul ciclu financiar.
„Rata de absorbtie este de 16,1%, fata de o rata medie la nivel european de 18%” – a spus Dan-Octav Paxino, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene.
El a mentionat ca in aceasta rata de absorbtie intra si avansurile primite de la Comisia Europeana pentru inceperea proiectelor, bani care vor fi retrasi proportional cu sumele neabsorbite, la finalul perioadei de programare (finalul anului 2023).
De asemenea, aici intra si fondurile europene gestionate la Ministerul Agriculturii, adica Programul National de Dezvoltare Rurala, care necesita proiecte, dar si platile directe la hectar prin APIA, bani care se ofera fermierilor fara sa fie nevoie de proiecte de investitii.
Potrivit datelor oficiale centralizate la Ministerul de Finante, in perioada 2014-31 martie 2018, Romania a primit de la Uniunea Europeana in total circa 10,2 miliarde de euro, fonduri europene din cadrul Financiar 2014-2020.
Mai mult de jumatate din aceasta suma o reprezinta avansurile de circa 1,3 miliarde de euro acordate din oficiu, la inceputul perioadei de programare, si platile directe la hectar (FEGA) de 4,28 miliarde de euro, bani oferiti de UE fara sa fie necesare proiecte.
Sursa: Hotnews.ro