22 de state membre actioneaza impreuna pentru protejarea bugetului UE

justitie_drept_european.jpg

Malta si Olanda s-au alaturat, in luna august, Parchetului European (EPPO), organism european cu rol esential in combaterea infractiunilor ce aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia, spalarea de bani sau fraudele transfrontaliere grave, cu valori de peste 10 milioane de euro, din domeniul TVA. Acesta va deveni operational pana la sfarsitul anului 2020 in toate statele membre participante, al caror numar se ridica la 22 in prezent.

Comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Vera Jourová, a declarat: „Criminalitatea nu cunoaste hotare, prin urmare trebuie sa colaboram pentru a o combate. As dori sa salut aderarea Olandei in calitate de nou membru al Parchetului European. Un numar mai mare de tari ale UE aderente duce la amplificarea capacitatii de actiune a EPPO si la cresterea sumelor care pot fi recuperate. De aceea, indemn toate statele membre sa se alature acestei retele esentiale in lupta impotriva fraudei si a coruptiei, pentru a putea garanta ca fiecare ban din bugetul UE este cheltuit in beneficiul cetatenilor nostri.”

Statele membre care nu au decis inca sa participe la Parchetul European pot face acest lucru, daca doresc, oricand dupa adoptarea regulamentului. Lista celor ce participa deja include, alaturi de Romania, urmatoarele tari: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croatia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

Comisia a propus, in data de 1 august 2018, o lista de candidati pentru juriul de selectie al EPPO. Acesta va fi format din doisprezece membri, care ar trebui sa isi preia functia in octombrie 2018. Candidatii selectati sunt fosti membri ai Curtii de Justitie si ai Curtii de Conturi, membri nationali ai Eurojust, membri ai instantelor supreme nationale sau procurori si juristi de inalt nivel. Selectia efectuata de Comisie se bazeaza pe echilibrul geografic, pe cel de gen si pe reprezentarea corespunzatoare a sistemelor juridice ale statelor membre care participa la Parchetul European. Juriul de selectie va fi responsabil cu elaborarea unei liste scurte de candidati pentru functia de procuror-sef european si cu evaluarea calificarilor candidatilor, dupa care acestia vor fi numiti de Consiliul UE.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top