Regulile pe care trebuie sa le urmeze beneficiarii privati ai PNDR pentru achizitii

tractor_utilaj.jpg

tractor_utilajAgentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a sintetizat un set de reguli pe care trebuie sa le urmeze beneficiarii privati ai Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru adjudecarea contractelor de achizitii de servicii, bunuri (cu sau fara montaj) si de executie a lucrarilor utilizand fonduri din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) sau Programul European de Reconversie Economica (PERE).

Pentru achizitionarea de servicii, bunuri sau lucrari, beneficiarii privati ai PNDR au posibilitatea de a opta pentru una din variantele de mai jos:

  1. Procedurile de achizitii se vor desfasura prin aplicarea instructiunilor aferente Manualului de Achizitii pentru beneficiari privati;
  2. Procedurile de achizitii se vor desfasura prin aplicarea legislatiei nationale in domeniul achizitiilor publice, conform OUG 34/2006.

In cazul in care se opteaza pentru varianta 2 (aplicarea legislatiei nationale), beneficiarii privati vor respecta cerintele APDRP impuse prin “Instructiunile privind achizitiile publice pentru beneficiarii PNDR” (volumul 1 al Manualului de proceduri pentru atribuirea contractelor de achizitie publica pentru proiectele finantate prin PNDR) si vor aplica procedurile de licitatie in functie de pragurile valorice inpuse prin segislatia nationala, respectand conditiile de publicare a invitatiilor sau a anunturilor de participare de pe pagina Sistemului Electronic de Achizitii publice SEAP – www.e-licitatie.ro.

De asemenea, trebuie respectate termenele limita pentru depunerea ofertelor, modalitatea de evaluare a ofertelor, de semnare a contractelor, de solutionare a contestatiilor si toate prevederile din OUG 34/ 2006 si HG 925/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.

Dupa semnarea contractelor de finantare si inaintea organizarii primei licitatii de achizitii, beneficiarii privati care doresc sa aplice legislatia nationala in domeniul achizitiilor publice vor solicita APDRP aprobarea unui act aditional pentru inlocuirea Anexei IV cu “Instructiunile privind achizitiile publice pentru beneficiarii PNDR”.

Beneficiarii privati care intra sub incidenta articolului nr. 9 din OUG 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, vor aplica obligatoriu legislatia nationala in domeniul achizitiilor publice, iar contractele de finantare se vor incheia avand ca Anexa IV “Instructiunile privind achizitiile publice pentru beneficiarii PNDR”.

Atentie! Componentele care se finanteaza prin PERE din cadrul proiectelor, trebuie sa fie evidentiate separat, avand alocare financiara distincta.

Astfel, achizitiile de servicii/ bunuri/ lucrari finantate prin PERE vor fi licitate pe loturi distincte pentru care se vor incheia contracte de achizitie separate de restul loturilor finantate prin FEADR, cu precizarea ca procedura aplicata se va alege in functie de valoarea cumulata a tuturor loturilor finantate prin FEADR si PERE.

Documente utile:
Manualul de Achizitii pentru Beneficiarii Privati (RAR)
Ordonanta de Urgenta 34/2006 (PDF)
Hotararea de Guvern 925/2006 (PDF)
Invitatia de Participare pentru licitatia de selectie a ofertelor (PDF)
Anuntul de adjudecare a ofertelor (PDF)

Sursa: APDRP

One thought on “Regulile pe care trebuie sa le urmeze beneficiarii privati ai PNDR pentru achizitii”

  1. Ciorasteanu Doina spune:

    As dori sa stiu unde anume pot gasi lamuriri despre urmatorul fapt: este imperios necesar ca un material sa aiba acelasi cod format din sapte cifre atat la proiectant cat si la cel care liciteaza o lucrare? Daca materialul este acelasi dar codul dat de calculator este diferit, de ce nu este admisa documentatia economica la licitatie?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.