Conferinta-bilant: “Regiunea Nord-Est se dezvolta prin REGIO”

ADR_nord_est.jpg

ADR_nord_estConferinta regionala „Regiunea Nord-Est se dezvolta cu REGIO”, organizata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR Nord-Est) in data de 6 iunie 2013 la Iasi, a constituit pentru cei 100 de participanti prilejul de a afla ultimele noutati despre evolutia Programului Operational Regional (POR) la nivelul Regiunii Nord-Est in perioada 2007-2013, dar si perspectivele regionale pentru perioada 2014-2020.

Constantin Apostol, director general ADR Nord-Est a precizat ca „au fost depuse in Regiunea Nord-Est pentru acest program peste 1.200 de proiecte si au fost semnate contracte de finantare pentru 444 de proiecte. 248 de investitii vizand modernizarea infrastructurii rutiere, modernizarea si dotarea ambulatoriilor din cadrul spitalelor, a scolilor sau a centrelor sociale, reabilitarea si dezvoltarea structurilor turistice (cazare si agrement), dar si dezvoltarea activitatii microintreprinderilor din regiune au fost finalizate, iar platile catre beneficiari reprezinta 49% din valoarea alocarii financiare”.

In cadrul intalnirii, domnul Gheorghe Harja, Director Directia Organism Intermediar POR, ADR Nord-Est a mentionat ca in cadrul sedintei Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Regional ce a avut loc la Bucuresti in perioada 28-29 mai 2013 au fost aprobate alocari suplimentare in Regiunea Nord-Est pentru echipamentele pentru situatii de urgenta, pentru turismul de patrimoniu, dar si pentru turismul de agrement.

Astfel, s-a relansat Domeniul Major de Interventie 5.2 din cadrul programului, iar incepand cu 5 iulie 2013 la sediul ADR Nord-Est vor putea fi depuse proiecte ce vizeaza crearea dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism. Alocarea financiara disponibila la nivelul regiunii este de peste 4,88 milioane euro.

Sub cupola sectiunii „Regio – o solutie pentru investitii”, participantii la conferinta au avut ocazia sa asiste la exemplificarea unor investitii finantate prin REGIO, care au contribuit la dezvoltarea comunitatilor in care au fost implementate:

  • Modernizarea infrastructurii din Municipiul Iasi prin Regio (Cosmin Coman, Director Proiecte Europene, Municipiul Iasi);
  • Reabilitarea, modernizarea si dotarea scolilor speciale din judetul Iasi (Laura Pastravanu, Director Executiv Adjunct, Consiliul Judetean Iasi);
  • Dezvoltarea Centrului IDEO (Bogdan Pitigoi, Manager, Tester Grup SRL Iasi);
  • Modernizarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Recuperare „Sf. Gheorghe” Botosani (Adriana Zaiceanu, Administrator Public, Municipiul Botosani);
  • Reabilitarea Muzeului de Arta „Ion Irimescu” (Alexandru Savescu, Compartiment Informare Publica, Municipiul Falticeni).

In ceea ce priveste urmatoarea perioada de programare, Georgeta Smadu, directorul de Planificare-Programare in cadrul ADR Nord-Est, a punctat prioritatile tematice care se contureaza pentru perioada 2014-2020 in carul Planului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, stadiul curent al activitatilor de programare 2014-2020 si calendarul estimat stabilit cu Comisia Europeana pentru urmatoarea perioada.

Pentru a obtine o imagine cat mai completa asupra finantarilor europene atrase in Regiunea Nord – Est, dar mai ales a impactului si rezultatelor obtinute, Gabriela Macoveiu, directorul de Comunicare, Cooperare si Dezvoltarea Afacerilor in cadrul ADR Nord-Est, a evidentiat stadiul actual al Platformei informatiilor pentru finantare, instrument prin intermediul caruia sunt prezentate intr-un mod eficient publicului larg informatii despre 9.300 proiecte contractate de beneficiari din Regiunea Nord-Est din 14 programe de finantare.

Sursa: ADR Nord-Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.