Relansarea sectorului de tamplarie

Relansarea sectorului de tamplarie termoizolanta autohtona va fi realizata prin intermediul programului de reabilitare termica a ansamblurilor de locuinte. In programul de guvernare pentru perioada 2009 – 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si a Locuintei, (MDRL),  a propus un plan de actiune foarte ambitios si anume acela de reabilita termic o parte din ansamblul de blocuri de locuinte, aproximativ 60.000 unitati locative. Este o actiune destul de laborioasa si ambitoasa in aceeasi masura tinand seama ca precedentele guvernari  au realizat foarte putin, desi se alocau sume importante. Putem aminti ca in perioada 2000-2004 s-a alocat suma de 99 mil Euro, in perioada 2004 – 2008 o suma aproape similara, iar in perioada 2009-2012 se preconizeaza alocarea sumei de 160 mil lei si suplimentar dintr-un credit angajament 300 mil lei. Aceste ultime cifre au fost prezentate de Domnul ministru Vasile Blaga, astfel ne da sperante ca sectorul autohton de tamplarie termoizolanta va trece mai usor aceasta perioada a crizei economico -financiare. Din suma anuntata se preconizeaza ca se vor reabilita in jur de 22.000 unitati locative, iar daca si creditul angajament va fi obtinut se va ajunge la cifra de 60.000 unitati reabilitate.

Exemplu: Daca pentru fiecare unitate locativa reabilitata se vor schimba 3 unitati de ferestre, rezulta ca se vor putea confectiona si monta 180.000 unitati.

Acesta este un important pas pentru a genera continuitatea procesului,  sector destul de sensibil al economiei.

Afirm acest lucru deoarece s-au purtat discutii care au avansat mult in ceea ce priveste demararea actiunii. Aceasta este agumentata de alegerea sistemului si tipului de sticla care se va utiliza in procesul de reabilitare. S-a ales folosirea sistemului de PVC cu grosimea de 57 mm, echipat corespunzator cerintelor de sistem si utilizand sticla Low-E, si care la finalul reabilitarii fatadelor sa intruneasca conditiile de calitate si performanta.

Eu cred ca prin alegerea sistemului de PVC se face o nedreptate furnizorului de sisteme din aluminiu, care poate oferi acelasi sistem pentru realizarea unitatilor de ferestre la aceeasi grosime de toc de 57 mm.

Acest program de reabilitare este foarte complex si trebuiesc intocmite o serie de acte premergatoare pentru a putea fi derulat. Pentru aceasta voi veni cu precizari ulterioare.

Andrei Victor

About Victor Andrei

Sunt absolvent de invatamant superior de lunga durata in cadrul UPB, promotia 1995, la facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor, licentiat in domeniul Turnarii metalelor. Am studii de master in cadrul UPB, SNSPA Bucuresti masterul Managementul Proiectelor cu finantae europeana, iar in cadrul ASE Bucuresti masterul Managementul Riscului in Afaceri Internationale

One thought on “Relansarea sectorului de tamplarie”

 1. Andrei spune:

  Am lansat acest mesaj constient de faptul ca in acest domeniu efectele crizei o sa fie mfoarte vizibile.
  Semnalele erau clare, si erau date de vanzarile in scadere comparativ cu cifrele din anii precedenti a furnozorilor de sisteme si materiale auxiliare.
  Deci, iata ca suntem in pragul ca acest sector foarte dinamic acum cateva luni sa ajunga sa trimita angajati in somaj sau somaj tehnic pentru a trece perioada foarte grea in care se afla.
  Antreprenori si directorii fac strategii pentru perioade scurte care sa depaseasca situatia in care se afla.
  Rezultatele se vor vedea in urmatoarele luni, daca sectorul se redreseaza sau ramane inca in incertitudine o perioada ma imare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.