Reorganizarea APDRP asigura cadrul institutional pentru implementarea PNDR 2020

PNDR_sigla.jpg

PNDR_siglaIn vederea imbunatatirii capacitatii institutionale pentru implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit se reorganizeaza si devine Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Ordonanta care stabileste cadrul legislativ de organizare si functionare a Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a fost aprobata in sedinta de guvern in data de 18 iunie 2014, urmand a intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Precizam ca reorganizarea Agentiei vine ca un pas firesc, in contextul inceperii unei noi perioade de programare financiara la nivelul Uniunii Europene si al necesitatii de optimizare a activitatii, in sensul debirocratizarii si eficientizarii proceselor derulate de institutie.

Procesul de reorganizare a APDRP presupune inclusiv aplicarea unor sisteme de management performante care vor asigura reducerea duratei de analizare a solicitarilor de finantare, descentralizarea unor activitati la nivelul structurilor judetene ale Agentiei, un control mult imbunatatit al utilizarii fondurilor platite, eliminarea unor procese complexe si greoaie (exemplu concret in acest sens fiind simplificarea procesului de achizitie de bunuri de catre beneficiarii privati prin intocmirea de catre Agentie a Bazei de date cu preturi de referinta), reducerea timpului necesar pentru solicitarea fondurilor europene (un alt exemplu concret este implementarea sistemului de depunere on-line a Cererii de finantare pentru majoritatea masurilor de investitii disponibile prin PNDR).

APDRP are atributii exclusiv privind implementarea tehnica si financiara a PNDR 2007 – 2013 si evident a Programului SAPARD, in timp ce AFIR va prelua atat partea de implementare si monitorizare a acestor programe, pana la finalizarea acestora, cat si implementarea tehnica si financiara a noului Program, respectiv PNDR 2014 – 2020.

AFIR preia patrimoniul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si atributiile ce decurg din functia de monitorizare a Programului SAPARD, precum si atributiile de implementare tehnica, plata si monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013. Mai mult decat atat, AFIR va respecta criteriile de acreditare pe toata perioada pentru care i-a fost conferit managementul asistentei prin deciziile Comisiei Europene.

Astfel, reorganizarea Agentiei va asigura derularea in bune conditii a managementului PNDR 2007 – 2013, precum si absorbtia eficienta a fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei prin PNDR 2014 – 2020.

Sursa: APDRP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.