Republica Moldova ramane fara finantarea din partea UE. Comisarul Johannes Hahn promite ca vor fi sustinuti cetatenii

Parlamentul-European-sursa-PE-640x400.jpg

Guvernarea de la Chisinau a fost criticata dur marti seara in Parlamentul European, iar miercuri a fost votat raportul care evalueaza punerea in aplicare de catre Chisinau a Acordului de Asociere cu UE. Rezolutia Parlamentului European vizand implementarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova a fost votata de eurodeputati. Potrivit documentului, acordarea asistentei macrofinanciare Republicii Moldova poate fi decisa numai dupa alegerile parlamentare planificate pentru februarie 2019 cu conditia ca scrutinul sa respecte standardele internationale consacrate, arata Vitalie Calugareanu.

Totodata, euparlamentarii cer din nou autoritatilor de la Chisinau sa ia in calcul toate ingrijorarile exprimate de UE in legatura cu derapajele de la Chisinau si ca faca mai mult pentru combaterea coruptiei şi spalarii banilor. „Moldova este prima tara careia i s-au impus, din partea Uniunii Europene, conditionalitati atat de importante, cum ar fi suspendarea fondurilor de asistenta”, a declarat raportorul pentru Moldova, Petras Auštrevičius.

Marti seara eurodeputatii au denuntat capturarea statului de „interese oligarhice”, suprimarea justitiei, sfidarea angajamentelor asumate, invalidarea alegerilor in Chisinau (castigate de liderul opozitiei), neglijarea recomandarilor Comisiei de la Venetia in cazul schimbarii sistemului electoral, lipsa de progres in investigarea furtului miliardului de dolari din sistemul bancar si rapirea (acesta este cuvantul care a rasunat in Parlamentul European) de catre serviciile secrete moldovenesti si trimiterea in temnitele turcesti a sapte profesori turci de la liceul „Orizont”. Unii deputati romani din Parlamentul European l-au acuzat pe oligarhul Vlad Plahotniuc (lider PD) ca a distrus statul de drept, in timp ce altii au invocat din nou pericolul rusesc, incercand sa convinga eurodeputatii de necesitatea reluarii finantarii Moldovei de catre UE. Insistand pe aceasta sperietoare, europarlamentarul roman Maria Gabriela Zoana a declarat ca „Moldova este granita cu Rusia”.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.