Robert Negoita anunta proiecte de 1,57 miliarde lei depuse in cadrul POR pentru reabilitarea termica a 850 de blocuri

negoita_robert_2.jpg

Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, a anuntat ca in cadrul Programului Operational Regional (POR) au fost depuse proiecte in valoare de 1,57 de miliarde de lei pentru reabilitarea termica a 850 de blocuri.

“Pe acest exercitiu financiar, noi am depus proiecte pentru 850 de blocuri, in valoare de 1,57 de miliarde lei, aproximativ 344 de milioane de euro, din care am semnat deja in valoare de 1,1 miliarde de lei si mai avem in procedura pentru alte 100 si ceva de milioane de lei. O parte semnificativa dintre ele sunt deja executate, receptionate, facute cereri de rambursare si decontate (…) Am spus ca am depus (proiecte – n.r.) pentru 850 de blocuri, dintre care 588 sunt deja finantate, avem contracte de finantare, mai sunt vreo 50 pentru care urmeaza sa semnam in perioada urmatoare (…). 23 de proiecte le avem in rezerva, pentru ca nu mai e finantare disponibila in acest moment”, a afirmat Negoita intr-o conferinta de presa.

El a mentionat ca, pana in prezent, in sector au fost reabilitate termic aproximativ 1.500 de blocuri, dintre care circa 800 cu fonduri europene. Negoita a mai anuntat ca ar mai fi aproximativ 506 blocuri de reabilitat.

Pe de alta parte, edilul a comentat faptul ca pe santiere lucreaza cetateni straini. “La noi deja lucreaza pe santiere vietnamezi, pakistanezi, indonezieni si asa mai departe, cred ca asta e solutia de avarie”, a spus primarul. “Ajutoarele sociale ar trebui interzise pentru persoanele care sunt capabile de munca. (…) Nu lucrezi ca nu vrei. (…) Haideti sa vedem ce facem cu zonele din Romania unde nu se intampla nimic, este un minus total – si ma refer la zona rurala -, unde noi dam bani, marile orase trimit bani acolo, bani care se cheltuiesc si nu se produce nimic (…). Cred ca ar trebui sa le cream conditii si sa-i aducem acolo unde este nevoie de ei sa-i punem la treaba”, a declarat Negoita.

Potrivit acestuia, institutia pe care o reprezinta a reusit sa faca proiecte de peste jumatate de miliard de euro. “in acest moment, Primaria Sectorului 3 este principalul nostru partener din perspectiva implementarii Programului Operational, este primaria din regiunea noastra care a avut si are la acest moment valoarea cea mai mare solicitata din Programul Operational Regional, asta nu doar pe axa 3.1, totalizand toate solicitarile (…). Prima regula in acordarea de finantare europeana este sa ceri. Din aceasta perspectiva, Primaria Sectorului 3 e principalul nostru partener. In ceea ce priveste contractele semnate, dintre cele – cred – 107 pe care le avem semnate la zi, cu Primaria Sectorului 3 avem peste 70 de contracte semnate”, a precizat Dan Nicula, director general la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti – Ilfov.

El a explicat ca la nivelul POR sunt alocati pentru regiunea Bucuresti – Ilfov aproape 2 miliarde de lei. “La nivelul intregului program, la o alocare de aproape 2 miliarde de lei, cat este alocarea pentru regiunea Bucuresti – Ilfov (…), avem in acest moment contracte semnate care solicita rambursare, deci doar partea Fondul European de Dezvolare Regionala de 995,6 milioane de lei, adica 52% din alocare, avem in precontractare (…) deja proiecte de 2 miliarde si jumatate, ceea ce va face ca per total sa depasim cu mult la sfarsitul primului trimestru al anului viitor alocarea, iar valoarea proiectelor depuse si considerate eligibile, finantabile este de peste 4 miliarde, respectiv 207% din alocare (…). in acest moment, noi avem contractate sau in curs de contractare peste 100% si cu siguranta in 2019 vom atinge acel prag de 200%, ceea ce ne va permite sa avem permanent si in anii urmatori, nu doar la sfarsitul acestui an, un stoc de proiecte care sa produca cheltuieli eligibile care sa poata fi, la randul lor, decontate”, a adaugat Nicula.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.