Romania a alocat pana la 80 de milioane de euro pentru Presedintia Consiliului UE

phpThumb_generated_thumbnailjpeg.jpg

Romania va gestiona un numar semnificativ de evenimente pe parcursul celor sase luni in care detine Presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene.

“Bugetul alocat il vom sti numai la finalul exercitiului. El se situeaza intre 60 si 80 de milioane de euro”, a declarat luni George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene.

“Este un buget rational, vizavi de faptul ca exercitam pentru prima data Presedintia si, in acelasi timp, plecand de la dimensiunea tarii noastre. Este un buget rational si avand in vedere agenda pe care ne-o propunem, care este foarte ambitioasa. Numarul de intalniri pe diverse paliere este mai ambitios decat pe parcursul Presedintiei anterioare”, a adaugat Ciamba, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.

Ministrul a precizat ca mai multe institutii responsabile de exercitarea Presedintiei vor partaja cheltuielile. Ciamba a spus ca achizitiile de servicii si produse pentru evenimentele organizate pe parcursul Presedintiei au avut loc pe canale obisnuite, nefiind creata o structura speciala in acest sens.

“In ceea ce priveste evenimentele pe care le avem de gestionat, ritmul activitatii este deosebit de intens. Romania va gazdui 288 de reuniuni, dintre care cele mai multe in Bucuresti, dar si la Iasi, Cluj, Sibiu, Constanta, Brasov sau Alba-Iulia. Dintre acestea, vom avea 22 de reuniuni informale, la nivel ministerial. La Bruxelles, vom avea 41 de reuniuni ministeriale in Consili, cu cinci mai multe decat in Presedintia austriaca. Vom avea 47 de reuniuni informale, 63 de reuniuni Coreper si 1.677 reuniuni tehnice de grup de lucru”, a enumerat Ciamba, adaugand insa ca acestea sunt doar cele despre care se stie in prezent, fara a lua in calcul situatiile neprevazute.

Ministrul a amintit ca au fost suplimentate posturile in administratia publica, dar si la nivelul Reprezentantei Romaniei la UE pentru aceasta perioada.

In ceea ce priveste obiectivele Romaniei pentru aceasta Presedintie, Ciamba a mentionat negocierea viitorului cadru financiar al UE, asigurarea unui Brexit fara probleme majore, dar si o coeziune mai mare a Uniunii.

“In aceasta etapa importanta credem ca UE are nevoie mai mult decat niciodata de mai multa unitate si coeziune. Avem convingerea ca viziunea pe care o proiectam pentru viitor trebuie proiectata in jurul coeziunii. De aceea, Presedintia Romaniei are ca idee cheie coeziunea ca valoare politica, care asigura unitatea tarilor membre – un mesaj foarte important pe care trebuie sa-l dam in momentul in care UE este supusa unor schimbari”, a punctat George Ciamba.

Sursa: Euractiv.ro

One thought on “Romania a alocat pana la 80 de milioane de euro pentru Presedintia Consiliului UE”

  1. Balici Mihai spune:

    Intrebare
    In conditiile in care Datoria externa si interna a Romaniei este de 150 de miliarde de euro, in conditiile in care ne imprumutam anual de 20-25 de miliarde pentru a supravietui , cand nu avem bani sa ne construim spitale ,crese etc , in conditiile in care primim virtual 40 de miliarde de euro de la UE pentru perioada 2014-2020 si platim direct sau indirect in mod real 80 de miliarde de euro , care este avantajul unei noi cheltuieli de 80 de milioane de euro , ca sa plimbam functionarii UE platiti si din banii tarii noastre cu salarii de 10-20.000 de euro pe luna
    Asa cum Austria a luat masura foarte buna ca alocatiile copiilor romani a caror parinti lucreaza in Austria sa primeasca alocatia functie de salarul mediu din Romania, asa trebuie ajutate si salariile europarlamentarilor romani la nivelul salariului minim pe economie din Romania si nu salarul din Belgia sau Olanda si atunci nu ar mai fi asa o batalie feroce pe posturile de europarlamentari si ar merge doar profesionisti care ar apara cu adevarat interesele tarii si care ar cunoaste realitatea trista a paturii sociale de jos , a clasei muncitoare si taranesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.