Romania a atras 1,25 miliarde de euro de pe pietele externe

bani_luati.jpg

euroRomania a atras 1,25 miliarde de euro de pe pietele externe de capital, din care 750 de milioane de euro cu maturitate de 10 ani si 500 de milioane de euro cu maturitate de 20 de ani.

Suma a fost obtinuta prin redeschiderea celor doua transe de obligatiuni in euro emise in octombrie 2015, la randamente in scadere: de la 2,845% la 2,55% pentru transa de 10 ani si de la 3,93% la 3,90% pentru transa de 20 ani. Astfel, au fost atinse noi minime istorice pentru cele doua maturitati. Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproape doua ori.

„Tranzactia de astazi reconfirma perceptia foarte buna si increderea investitorilor in economia romaneasca intr-un context volatil de piata, caracterizat de multe incertitudini. Pe fondul unei cereri semnificative, randamentele aferente titlurilor de stat sunt in scadere atat pentru titlurile de stat emise pe piata interna, cat si pentru cele emise pe pietele externe. Aceste evolutii conduc la reducerea costurilor aferente datoriei guvernamentale odata cu extinderea maturitatii portofoliului de datorie”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Oferta totala a cumulat 2,3 miliarde euro provenind din 220 de ordine. Baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si a tipurilor de investitori pentru ambele transe.

Astfel, pentru transa cu scadenta in 2025 distributia geografica a fost urmatoarea: Romania (23%), Marea Britanie (19%), SUA (14%), Polonia si alte tari din Centrul si Estul Europei (14%), Benelux (9%), Germania si Austria (8%), Italia (5%), Asia si Orientul Mijlociu (3%), Scandinavia (3%), alte tari (2%). In privinta tipurilor de investitori, managerii de fonduri au predominat (60%), fiind urmati de banci si banci private (22%), fonduri de pensii si societati de asigurare (11%), banci centrale (5%) si altii (2%).

In transa scadenta in 2035, distributia geografica a fost putin diferita, cererea investitorilor din Germania si Austria fiind cea mai mare (22%), urmata de cea a investitorilor din Marea Britanie (18%), SUA (18%), Romania (17%), Benelux (7%), Franta (5%), alte tari din Europa (10%), Scandinavia (2%), Asia si alte tari (1%). Si pentru aceasta transa cererea a venit predominant din partea managerilor de fonduri (56%), urmati de fondurile de pensii si asiguratori (23%), banci si banci private (15%), banci centrale (2%) si altii (4%).

In urma acestor redeschideri, lichiditatea ambelor transe a crescut considerabil, situandu-se la 2 miliarde de euro in cazul emisiunii de euroobligatiuni scadente in anul 2025 si la 1,25 miliarde de lei in cazul emisiunii de euroobligatiuni scadente in anul 2035.

Aceste redeschideri fac parte din planul de finantare externa aferent anului 2016, incadrandu-se in obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturitatii medii a portofoliului de datorie guvernamentala in vederea reducerii riscului de refinantare.

Emisiunea a fost administrata de catre Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit SpA.

Sursa: Ministerul Finantelor

One Reply to “Romania a atras 1,25 miliarde de euro de pe pietele externe”

  1. Balici Mihai spune:

    Imprumutam in veselie
    Datoria externa a Romaniei este de peste 120 de miliarde de euro, ne imprumutam anual de inca 20 de miliarde de euro pentru a ne plati ratele ,dobanzile ,salariile si pensiile
    Datoria creste in ritm galopant , nu se anunta poporul care este datoria reala a tarii ,imprumuta fiecare guvern cum il taie capul ,nu exista posibilitatea cel putin a scaderii treptatre a datoriei pentru ca nu avem din ce sa platim-petrol ,gaze, curent electric instrainat ,economia distrusa ,padurile distruse ,pamantul instrainat
    Cu aceasta integrare europeana Romania a ajuns in cel mai inalt grad de indatorare din ultimii 500 de ani si lasam copiilor nostri timp de 5 generatii aceasta datorie si vor trebui sa vanda sat cu sat , strada cu strada , parcela cu parcela la imperialistii straini , care ne vor scoate la mezat
    Sa ne rugam sa apara un lider precum Lenin care sa rastoarne sistemul social actual, sa nationalizeze bancile , economia privata, bogatiile solului si subsolului si sa o redea poporului muncitor si sa stearga orice datorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top