Bani europeni pentru cercetarea privind bolile cardiovasculare si tumorile, printr-un proiect al Academiei de stiinte Medicale

Fundenin1.jpg

Institutului Clinic Fundeni din Bucuresti a gazduit un eveniment initiat de MDRAPFE, care a marcat semnarea contractului de finantare pentru cea de-a doua faza a proiectului „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare si crearea de noi infrastructuri”.

Contractul, avand o valoare totala de 13 milioane euro, a fost semnat de doamna Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, domnul Lucian Georgescu, ministrul Cercetarii si Inovarii si de Acad. Dr. Irinel Popescu, presedintele Academiei de stiinte Medicale, in prezenta ministrului Sanatatii, dr. Florin Bodog.

Proiectul, propus spre finantare de Academia de stiinte Medicale, prin Programul Operational Competitivitate (POC), vine in completarea initiativei finantate din Programul Operational Sectorial Cresterea Capacitatii Economice (POSCCE), in perioada 2007-2013.

Prin finantarea proiectului se aloca aproximativ 13 milioane euro pentru cercetarea avansata prin utilizarea sistemelor de angiografie si pentru dezvoltarea de noi abordari de tehnica medicala in 17 centre de cercetare din Romania – o premisa pentru impulsionarea activitatii de cercetare medicala, cu efecte directe asupra imbunatatirii starii de sanatate si a calitatii vietii populatiei.

Obiectivul celei de-a doua faze a proiectului este cresterea capacitatii de cercetare – dezvoltare a centrelor prin utilizarea sistemelor de angiografie achizitionate si cercetarea clinica a aproximativ 100 pacienti in fiecare centru de cercetare, in cadrul unui cluster emergent AngioNET.

Temele de cercetare pe care le-am propus la nivelul proiectului acopera doua domenii: bolile cardiovasculare si tumorile. Astfel, bazandu-ne pe monitorizarea obiectiva a pacientilor si pe cercetarile realizate asupra tipurilor de interventii sau tratamente, putem stabili politici de sanatate cu un nivel mai ridicat de succes in randul bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare si oncologice, a aratat Prof. Dr. Radu Deac, directorul de proiect.

Rezultatele cercetarii se vor materializa intr-o strategie nationala de tratament a afectiunilor, aplicabila pe tot teritoriul tarii, in centre specializate consacrate si, in plus, ofera dezvoltare in centre mai noi, cu experienta in crestere. Se evita, astfel, aplicarea unor procedee costisitoare, fara baza stiintifica.

Elementul cheie in realizarea obiectivelor propuse este folosirea echipamentului de angiografie performant, in vederea stabilirii diagnosticului angiografic, completat in cele mai multe cazuri si de componenta terapeutica.

Practic, medicii vor putea sa depisteze, prin tehnici moderne de angiografie, boli ale arterelor cerebrale, ale bolilor arterelor inimii, ale arterelor periferice (stenoze, obstructii), care necesita aplicarea specifica a unor procedee terapeutice (revascularizare chirurgicala, introducere de dispozitive intravasculare – stenturi – pentru repermeabilizarea sau dilatarea stenozelor arterelor fara interventii chirurgicale). in domeniul oncologiei, a tumorilor hepatice, se urmareste descrierea unei harti vasculare a ficatului in tumori si aplicarea intravasculara a unor procedee de eliminare a tumorilor. Totodata, proiectul face posibile dezvoltarea de centre medicale de cercetare pentru introducerea de noi tehnologii in practica medicala, precum si instruirea tinerilor (cercetatori, medici si asistenti medicali) in aplicarea de noi tehnologii.

Impreuna cu ministrul Cercetarii si cu ministrul Sanatatii, am ales sa fim astazi aici alaturi de echipa Institutului Clinic Fundeni si de academicianul Irinel Popescu pentru a oferi sprijinul financiar necesar continuarii unui proiect atat de valoros pentru sistemul medical romanesc, dar si pentru a transmite un mesaj de unitate, de respect pentru actul medical si de incurajare pentru viitorului acestuia in Romania. Politicile in domeniul sanatatii reprezinta un capitol important in programul nostru de guvernare si sunt centrate pe cetatean. Toate activitatile de cercetare pe care le sprijinim din bani europeni duc la solutii mai bune pentru ameliorarea afectiunilor si salvarea de vieti. Le multumesc, in numele Guvernului Romaniei, tuturor celor implicati in acest proiect, pentru ca fac posibil ca tehnologia si inovatia medicala sa fie tot mai aproape de oameni, a declarat ministrul Rovana Plumb.

La randul sau, ministrul Cercetarii si Inovarii, domnul Lucian Georgescu, a adaugat: Este una dintre primele idei din mandatul meu de ministru finalizate si contractate, un proiect de cercetare de importanta majora, care va avea efecte pozitive asupra calitatii actului medical si asupra intregului sistem de sanatate. Ca o nota personala, mi-as dori ca toti cei care lucreaza in acest proiect sa-si continue activitatea in tara.

Ministrul Sanatatii, domnul Florian Bodog, a completat: Prin acest proiect atingem doua elemente din Programul de Guvernare, anume cercetarea medicala si dotarea cu echipamente de ultima generatie a institutiilor medicale. Practic, beneficiarii sunt atat pacientii, cat si specialistii care vor lucra cu aceste aparate, vor castiga experienta, vor promova noi protocoale terapeutice si noi tratamente pentru pacienti.

Cu privire la proiect, domnul Irinel Popescu, presedintele Academiei de stiinte Medicale, a apreciat ca in contextul problemelor de finantare a cercetarii pe care le cunoastem cu totii, finantarea unor proiecte prin absorbtie de fonduri europene este una din cele mai eficiente si mai recomandate metode. Daca adaugam la aceasta si faptul ca, dupa 5 ani, angiografele vor ramane in spitalele din reteaua Ministerului Sanatatii in care au fost instalate si vor servi unor scopuri de asistenta medicala, avem imaginea completa a unui proiect complex care raspunde unor comandamente multiple.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.