Romania a semnat memorandumurile pentru Granturile SEE si Norvegiene 2014-2021, in valoare totala de 502,5 milioane euro

euro_caramizi.jpg

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene si Elsbeth Tronstad, secretar de stat in cadrul Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe, au semnat Memorandumurile de Intelegere prin care Romania beneficiaza de 502,5 milioane euro fonduri externe nerambursabile prin Granturile SEE si Norvegiene 2014-2021.

„Datorita eforturilor Guvernului Romaniei si ale partenerilor nostri din Norvegia, Islanda si Liechtenstein, am reusit incheierea acestor acorduri intr-un timp scurt, fapt ce va permite o perioada mai extinsa pentru pregatirea si implementarea proiectelor. Asa cum am mentionat si cu alte ocazii, consider ca Granturile SEE si Norvegiene constituie un model de bune practici in accesarea fondurilor externe nerambursabile, ce pune accent in primul rand pe rezultate”, a declarat Cristian Ghinea.

„Este important pentru Guvernul nostru ca Granturile SEE si Norvegiene sa fie utilizate in scopul intaririi eforturilor si a cooperarii pentru dezvoltare economica si progres in Europa. Acest acord, semnat cu Romania astazi, va constitui cadrul necesar acestei colaborari”, a precizat Elisabeth Vik Aspaker, ministrul norvegian pentru SEE si Afaceri Europene.

Cele doua acorduri incheiate astazi prevad atat cadrul institutional de gestionare, cat si programele stabilite, cu obiectivele principale, alocarea financiara, domeniile speciale de interes.

In acord cu prioritatile Romaniei si ale statelor donatoare, Granturile SEE si Norvegiene 2014-2021 vor viza domenii precum dezvoltare locala si combaterea saraciei, imbunatatirea situatiei romilor, sanatate publica, inovare, mediu de afaceri si IMM-uri, sectorul ONG, cercetare si educatie, eficienta energetica, energie regenerabila si mediu, patrimoniu si schimb cultural, justitie, servicii corectionale si afaceri interne.

Despre Granturile SEE si Norvegiene

Granturile SEE si Norvegiene reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si consolidarea relatiilor bilaterale intre statele beneficiare si cele donatoare.

In cadrul perioadei de programare 2009-2014, Romania beneficiaza, pana in 2017, de o alocare de 306 milioane euro, ce sprijina proiecte in domenii precum sanatatea publica, copii si tineri in situatii de risc, patrimoniu cultural, cercetare si burse, sectorul ONG, reducerea saraciei, justitie si afaceri interne, protectia mediului, etc., cu o rata a absorbtiei de 68%, la 1 august 2016. Incepand cu 13 octombrie 2016, in Romania se va implementa cadrul financiar 2014-2021 al acestor fonduri, cu o alocare totala de 502,5 milioane euro.

Sursa: Ministerul Fodurilor Europene
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top