Romania, cea mai mare crestere economica din UE, dar jumatate dintre companiile de impact sunt in dificultate – CITR

dobanda.jpg

Potrivit unui studiu CITR, asistam la o Romanie a paradoxurilor, cu cea mai mare crestere economica din Europa, in care jumatate dintre companiile de impact sunt in dificultate, iar numai in 2016 datoriile totale ale celor 314 companii analizate si intrate in insolventa au fost de 2,4 miliarde euro.

”De cel putin trei ani, asistam la un paradox al economiei romanesti. in ciuda celei mai mari rate de crestere din Europa, domeniul insolventei ramane foarte activ si tumultuos. Doar in 2016, datoriile totale ale celor 314 companii analizate si intrate in insolventa au fost de 2,4 miliarde de euro, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 1,5% din PIB. La nivel numeric, raportul companii sanatoase versus companii cu probleme (aflate in diferite stadii de dificultate) este aproape egal. Desi cele 19.564 de companii de impact reprezinta doar 3% din totalul societatilor din Romania, ele genereaza 68% din cifra de afaceri cumulata la nivel national si angajeaza 41% din forta de munca existenta in Romania. Numarul angajatilor din aceste 19.564 de companii a scazut intre 2013 si 2015 – astfel, s-au pierdut aproximativ 19.000 de locuri de munca. Aproximativ 36% din companiile de impact au profitabilitatea cuprinsa intre 0% – 5%, un nivel mult prea mic pentru a sustine grade de indatorare de peste 70%. Cu toate acestea, 39% dintre companiile cu profitabilitatea la acest nivel redus au o indatorare de 70 – 100%’, releva studiul CITR Group privind evolutia societatilor de impact intre 2013 si 2015, prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa.

3% din companiile din Romania au impact asupra economiei, dar 50% dintre acestea sunt in dificultate, arata studiul, care avertizeaza ca daca se continua tendinta din ultimii ani, pana la finalul anului 2018 vor mai ramane 15.000 de companii de impact, ceea ce poate genera un efect de domino in economie.

Studiul subliniaza ca ‘suntem fata in fata cu o economie performanta, care sta pe o baza ingusta’, iar investitorii ar trebui sa se uite la companiile in dificultate, pentru ca acolo sunt oportunitatile. De asemenea, o economie sanatoasa are nevoie de antreprenori locali.

‘Un procent de 3 la suta din totalul companiilor romanesti reprezinta motorul economiei autohtone, iar jumatate dintre ele se afla in stare de dificultate. Numarul acestor societati de impact este in scadere, de la 23.384 in 2013 pana la 19.564 in 2015. Daca se mentine acesta tendinta de contractie a companiilor de impact, intreaga economie poate fi afectata, prin efect de contagiune. Toate acestea, in contextul in care Romania nu este capabila sa genereze suficienti antreprenori noi incat sa compenseze dezechilibrul din business-ul romanesc’, arata studiul CITR Group.

Studiul a analizat companiile de impact din Romania, in intervalul 2013 – 2015. Acestea au fost analizate luand in calcul raportarile financiare de sfarsit de an. in studiu au fost incluse companii care au active totale de peste un milion de euro si nu se afla in insolventa. Analiza include si companii detinute de stat, insa exclude organizatii neguvernamentale, banci, societati de asigurari, societati de brokeraj si fonduri de pensii, ale caror situatii financiare sunt diferite de celelalte companii.

Mai multe detalii: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top