Romania Competitiva: 18 miliarde de euro pentru atingerea a 44 de obiective si 127 de masuri

Romania_Competitiva.jpg

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a publicat documentul final “Romania Competitiva – un proiect pentru o dezvoltare economica sustenabila 2016 – 2020”, care integreaza comentariile si observatiile primite in urma sesiunilor consultative.

“Romania competitiva” a inceput ca o initiativa a Guvernului Romaniei, care isi propune, ca printr-un plan de reforme economice pe termen mediu, sa ofere o varianta coerenta de dezvoltare si sa le redea romanilor increderea in viitor. Principalul obiectiv al proiectului il reprezinta realizarea cat mai rapida a convergentei cu nivelul mediu de trai din Uniunea Europeana. Dintre posibilii indicatori ai convergentei, proiectul s-a concentrat pe nivelul Produsului Intern Brut/locuitor (exprimat la Paritatea Puterii de Cumparare), obiectiv care se bucura deja de consensul societal necesar.

A rezultat ca in acest scop este nevoie de o mai buna valorificare a factorilor care intra in componenta PIB potential – capital, forta de munca, productivitate – ca singura cale de majorare in mod sustenabil a cresterii economice de la 3% spre 5% anual. Aceasta ar putea duce Romania la un nivel al PIB/locuitor de circa 75% din media UE in anul 2025 (de la 57% in prezent).

Conform comunicatului oficial, accesibilitatea si interconectarea sunt principiile care au ghidat intregul pachet de masuri catre o misiune comuna: stimularea productiei oriunde in Romania, prin reducerea decalajelor de dezvoltare intre regiuni si intre rural si urban, prin accesul la servicii care tin de calitatea vietii (infrastructura, sanatate, educatie, cultura) si o interactiune fluida intre stat si cetatean prin debirocratizare si digitalizare.

Proiectul „Romania competitiva” se concentreaza, in consecinta, pe sectorul real al economiei, singurul care poate crea conditiile unei convergente de succes. El isi propune sa identifice, in primul rand, modalitatile de crestere a Produsului Intern Brut si nu modul de distribuire a acestuia, sarcina care revine eminamente decidentilor politici. El nu se refera nici la filosofia redistribuirii.

In al doilea rand, masurile propuse nu acopera domenii precum: protejarea resurselor naturale si a mediului; combaterea saraciei; reducerea coruptiei si dominatia legii etc; toate aceste domenii fac obiectul unor programe separate. Mai mult, chiar daca masurile propuse sunt considerate prioritare, lista acestora nu este exhaustiva. De aceea, el nu este un proiect de tara.

Trei caracteristici ale proiectului, care il fac unic in peisajul romanesc:

  • efortul constant de a prioritiza. Prioritatile actuale ale ministerelor reprezinta o lista de obiective a caror transpunere in practica ar necesita, cumulat, circa 300% din PIB (sau noua bugete anuale). Avand ambitia sa propuna un numar limitat de masuri, proiectul „Romania competitiva” isi impune sa le si faca bine.
  • efortul constant de a bugeta.
  • neutralitatea ideologica si disponibilitatea. Obiectivele si masurile au fost introduse in proiect in masura in care ele erau neutre din punct de vedere ideologic (si politic), astfel incat sa poata fi asigurat un consens puternic. In plus, participarea larga a actorilor interesati, atat in faza de concepere cat si in cea de consultare publica, face din acest proiect un material disponibil oricarei parti in dezbaterea politicilor economice la nivelul societatii.

Grupul de lucru, constituit la initiativa Guvernului, sub inaltul patronaj al Presedintiei Romaniei si beneficiind de implicarea semnificativa a Bancii Nationale a Romaniei si sprijinul Academiei Romane, a unor companii din mediul privat, precum si a unor reprezentanti ai societatii civile, a efectuat, in primul trimestru al anului 2016, o analiza a domeniilor care pot contribui la cresterea sustenabila a PIB.

Au rezultat, intr-o prima varianta de lucru un numar de 16 domenii detaliate in fise sintetice care prezinta, pe de o parte, starea de fapt existenta, iar de pe alta parte, obiective si masuri specifice cu bugete aferente. Lansarea oficiala a proiectului „Romania competitiva” a avut loc in data de 5 iulie, beneficiind de participarea presedintelui Romaniei, a primului-ministru, a presedintelui Academiei si a guvernatorului BNR.

In perioada 11 iulie ‒ 19 septembrie 2016 au avut loc, la Casa Academiei Romane, 16 consultari dedicate domeniilor prioritare cu reprezentanti ai grupurilor interesate (membri ai echipei guvernamentale, patronate, sindicate, reprezentanti ai partidelor politice parlamentare si ai mediului academic si de cercetare; societate civila; asociatii profesionale; experti independenti).

La consultari au participat 560 de persoane, consemnandu-se peste 700 de interventii si propuneri. Au fost discutate masurile in varianta initiala a fiselor sintetice si s-au facut comentarii si propuneri de imbunatatire. Propunerile facute pe parcursul consultarilor au fost incluse in obiective in masura in care contribuie la PIB-ul potential, necesita bugete rezonabile si sunt neutre ideologic. In urma consultarilor a rezultat varianta finala a proiectului care prezinta un numar de 16 domenii, grupate in cei 3 factori care contribuie la cresterea PIB-ului potential, precum si un numar de facilitatori. In final, cele 16 domenii contin un numar de 44 obiective si 127 de masuri, cumuland un buget total de 18 miliarde euro.

Descarca documentul

Sursa: MECRMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top