România este singurul stat membru UE cu zero ferme finanțate din banii PAC 2023-2027 pentru digitalizare

agricultura-fonduri-ue.jpg

România este singurul stat membru care nu a prevăzut niciun euro din bugetul PAC 2023-2027 pentru a spijini fermierii în achiziția de tehnologie agricolă digitală. În schimb, în Belgia, la nivelul lui 2027, peste 80% dintre ferme vor fi primit spirjin financiar european pentru digitalizare.

Fermierii europeni nu își mai iau de mult deciziile empiric, bazându-se doar pe cunoștințe sau experiență, motiv pentru care și politicile europene sprijină investițiile în tehnologie digitală.

Spre exemplu, numai dacă ne uităm la indicatorul „digitalizarea agriculturii”, unul dintre cei 44 de indicatori pe care Comisia Europeană îi monitorizează pentru a putea evalua gradul în care sunt atinse obiectivele splecifice ale Politicii Agricole Comune 2023-2027, reiese că majoritatea guvernelor au înțeles nevoia folosirii noilor tehnologii și finanțează proiectele de digitalizare ale fermierilor cu bani europeni.

Mai exact, doar trei  state membre ( Franța, Olanda, Luxembourg)  nu și-au planificat bugete din PAC 2023-2029 pentru a susține eforturile de digitalizare ale fermierilor. La acestea se adaugă România care a stabilit că nicio fermă nu va primi bani din PAC pentru digitalizare, până în 2029, potrivit datelor Comisiei Europene.

În conformitate cu cerințele sale de transparență și monitorizare, Comisia Europeană a lansat recent un tablou de bord online care prezintă obiectivele stabilite la nivel național de fiecare stat membru în planul strategic PAC aprobat, precum și obiectivele la nivelul UE. Datele acestea permit, spre exemplu, aflarea numărului de ferme care beneficiază de sprijin pentru tehnologia agricolă digitală.

Pentru România, digitalizarea este o prioritate de grad mediu, după cum reiese din Planul Național Srategic ( PNS) aferent 2024-2027. PNS prevede 89 tipuri de intervenții, incluzând 51 intervenții prin FEGA (plăți directe și intervenții sectiroale ) și 38 de intervenții prin FEADR (dezvoltare rurală)  printre care și stimularea digitalizării și utilizarea unor tehnologii sau idei inovative în agricultură.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top