Romania implementeaza Initiativa pentru IMM-uri: 540 milioane EUR disponibile pentru IMM-uri

comisia-europeana-romania.jpg

Cinci banci au semnat acorduri de garantare pentru implementarea Initiativei pentru IMM-uri in Romania, prin care se ofera finantari noi pentru intreprinderi din toate regiunile tarii. Initiativa pentru IMM este o colaborare intre Grupul BEI (Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii), Guvernul Romaniei si Comisia Europeana. Cele cinci banci participante care au semnat acorduri pana in acest moment sunt: Raiffeisen Bank, ProCredit Bank Romania, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania si BancPost.

Acordurile cu cele cinci banci urmaresc sa faciliteze accesul la finantare pentru IMM-uri romanesti, oferindu-se o garantie care acopera 60% din fiecare credit si dobanda redusa. Se estimeaza ca se vor sprijini aproximativ 3.700 de IMM-uri.

Romania contribuie la acest instrument cu 100 de milioane de Euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, la care se adauga resurse ale BEI si ale programului Orizont 2020.

Comentand asupra semnarii acordurilor, Roger Havenith, Director General Adjunct al FEI, a declarat: ”Initiativa pentru IMM s-a bucurat de o cerere mare si ma bucur ca s-au semnat deja cinci acorduri de garantare. Prin aceste acorduri, se vor finanta 3.700 de IMM-uri in urmatorii ani. Combinatia dintre Fondurile Europene Structurale si de Investitii, resursele Orizont 2020 ale UE si cele ale Grupului BEI permite Fondului European de Investitii sa ofere reducerea cerintelor de garantare pentru IMM-uri prin intermediul bancilor participante.”

Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: “Aceste cinci banci sunt institutii importante de creditare a IMM si vor avea un rol crucial in sprijinirea antreprenorilor locali prin Initiativa pentru IMM. Grupul BEI este angajat ferm in implementarea Initiativei pentru IMM si ne bucuram sa anuntam, impreuna cu autoritatile romane, ca aceste cinci banci vor incepe foarte curand sa ofere finantari pentru IMM in Romania. Avem incredere ca aceste acorduri vor avea beneficii pe termen lung pentru mediul de afaceri din Romania.”

Comentand asupra noii initiative, Comisarul European pentru Politica Regionala Corina Cretu a declarat: ” Ma bucur sa vad ca afacerile romanesti pot beneficia de potentialul ridicat al Initiativei pentru IMM. Antreprenorii romani sunt talentati si afacerile mici romanesti sunt competitive, dar au nevoie de multe ori de un sprijin suplimentar pentru a dezvolta produse inovative, pentru a intra in competitie pe plan global si a crea locuri de munca in tara. Acesta este obiectivul noii initiativei. Sper ca Romania sa fie un exemplu in Uniunea Europeana si sa convinga si alte State Membre sa se alature Initiativei pentru IMM.”

Initiativa pentru IMM este un instrument financiar comun al Grupului BEI si al Comisiei Europene, cu participarea Statelor Membre UE. Instrumentul se implementeaza in Romania prin intermediul Programului Operational dedicat, aprobat de CE in 2016 si administrat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

Banca Europeana de Investitii, banca Uniunii Europene, reprezinta institutia financiara pentru imprumuturi pe termen lung, fiind detinuta de statele membre ale UE, si pune la dispozitie finantari pe termen lung pentru investitii solide si durabile.

Fondul European de Investitii este parte a Grupului BEI si este o institutie specializata in finantarea de risc pentru IMM. FEI creeaza si dezvolta instrumente de capital de risc si de crestere, garantii si microfinantare care tintesc in mod specific acest segment al pietei.

Sursa: Inforegio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.