Statul a publicat luni Ghidul solicitantului pentru fondurile europene cu valori maxime de cate 100.000 de euro – 1,05 milioane de euro, pentru antreprenorii care fac afaceri de diferite dimensiuni, in productie si procesare de fructe.
Vorbim despre Submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole, din Programul National de Dezvoltare Rurala, gestionat de Ministerul Agriculturii. Aceasta linie de finantare, cu un buget de 51 milione Euro prevazut pe anul 2019, este inclusa in calendarul apelurilor de proiecte care ar trebui sa se deschida in primele 3 luni ale acestui an.
Antreprenorii rurali – orgaizati cu persoane fizice autorizate (PFA), firme (SRL, SA), intreprinderi individuale sau alte forme juridice – vor putea sa depuna proiecte pentru acesti bani eurpeni intr-o sesiune on-line, pe site-ul AFIR.info, intr-o perioada care va fi anuntata de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).
Pomicultura 2019
Potrivit AFIR, ajutorul nerambursabil se va acorda dupa cum urmeaza:
1. Ferme mici, medii si obtinere de material de inmultire si material de plantare fructifer
- Ferme mici – maximum:
– 100.000 euro pentru achizitii simple;
– 300.000 euro in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare, reconversie etc.);
– 450.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole* (productie, procesare, comercializare).
- Ferme medii – maximum:
– 200.000 euro pentru investitiile care presupun achizitii simple;
– 600.000 euro in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare, reconversie etc.);
– 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole (productie, procesare, comercializare).
2. Obtinere material de inmultire si material de plantare fructifer:
– maximum 600.000 euro in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare).
- Ferme mari – maximum:
– 250.000 euro pentru investitiile care presupun achizitii simple;
– 750.000 euro in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare,reconversie);
-1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole (productie, procesare, comercializare).
- Forme asociative – maximum:
– 350.000 euro pentru investitiile care presupun achizitii simple;
– 600.000 euro pentru obtinere material de inmultire si material de plantare fructifer
– 750.000 euro in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare,reconversie;
– 1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole (productie, procesare, comercializare).
Prin submasura 4.1a se acorda fonduri nerambursabile in proporţie de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar in anumite conditii, pentru anumiti beneficiari, intensitatea sprijinului nerambursabil poate creste pana la 90%. Aceasta inseamna ca antreprenorul trebuie sa puna restul de bani, de 10%-50% pentru acoperirea cheltuielilor eligibile, plus toate cheltuielile neeligibile din proiect.
Un exemplu este cel al tinerilor fermieri, care pot beneficia de 20 de puncte procentuale in plus pentru a achizitiona pentru livezile lor material de inmultire si material de plantare.
Mai multe detalii aici