Romania imprumuta 48 milioane euro de la BIRD pentru finantarea unui proiect privind controlul integrat al poluarii cu nutrienti

bani_plic.jpg

Romania va imprumuta 48 milioane euro de la BIRD pentru finantarea unui proiect privind controlul integrat al poluarii cu nutrienti, in vederea alinierii la cerintele Directivei UE a nitratilor, de protejare a calitatii apei prin prevenirea poluarii apelor subterane.

Guvernul a aprobat un proiect de lege in acest sens, care va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului. Mentionam faptul ca in ședinta Guvernului din 2 martie 2016, printr-un Memorandum, au fost aprobate documentele necesare incheierii acordului de imprumut intre Romania și Banca Internationala pentru Reconstructie și Dezvoltare (BIRD), in valoare de 48 milioane euro.

Proiectul privind controlul integrat al poluarii solului cu nutrienti in Romania va fi realizat de Ministerul Mediului, Apelor și Padurilor și va cuprinde atat investitii la nivel de comunitati locale pentru reducerea acestui tip de poluare, cat și masuri de consolidare a capacitatii institutionale.

In cadrul comunitatilor locale se urmarește optimizarea managementului gunoiului de grajd si a altor materiale compostabile, plantarea de perdele forestiere de protectie impotriva deversarii de nutrienti, , canalizarea și tratarea apelor uzate, furnizarea de echipamente pentru imbunatatirea facilitatilor existente de stocare a gunoiului de grajd și de producere a compostului.

In ceea ce privește consolidarea capacitatii institutionale, Administratia Nationala ,,Apele Romane” (ANAR) va primi sprijin pentru monitorizarea și raportarea catre Ministerul Mediului și Uniunea Europeana a datelor referitoare la calitatea apelor de suprafata și subterane.

Va fi desfașurat un program complex de pregatire și formare a personalului institutiilor de nivel national, regional și judetean pentru monitorizarea, controlul și raportarea datelor in cadrul Directivei UE a nitratilor și a Directivei-cadru in domeniul apei.

De asemenea, va fi furnizata asistenta tehnica pentru actualizarea Codului de bune practici agricole și vor fi desfașurate activitati de training și demonstratii la nivelul fermelor, pentru promovarea adoptarii și respectarii de catre fermieri a acestui Cod.

De asemenea, se vor derula actiuni de informare publica privind mai buna igienizare in mediul rural, protectia calitatii apei de baut, practici agricole prietenoase mediului și va fi promovata educatia de mediu in randul noilor generatii.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top