Program de reducere a eroziunii costiere, aprobat de Guvern

eroziune.jpg

Proiectul privind „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)”, in valoare totala de 3,4 miliarde lei, va putea fi demarat dupa ce Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investitii. Proiectul are o durata de realizare a investitiei de 36 de luni si este impartit in doua etape.

In prima etapa, cu o valoare de peste 1 miliard de lei, se vor realiza lucrari in zonele Stavilare (Edighiol, Periboina), Mamaia, Tomis, Agigea si Eforie.

In cea de-a doua etapa vor fi efectuate lucrari in zonele Costinesti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn si zona 2 Mai.

Finantarea investitiei se va realiza, pentru prima etapa, din Fondul de coeziune prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritara 5 „Promovarea adaptarii la schimbarile climatice, prevenirea si gestionarea riscurilor”, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, precum si din alte surse constituite legal.

Pentru etapa a doua urmeaza sa fie identificate surse de finantare legale.

Prin implementarea proiectului se va realiza protectia litoralului Marii Negre pe teritoriul Romaniei de efectele eroziunii costiere prin dezvoltarea unui program de lucrari specifice care au in vedere reabilitarea si protejarea liniei tarmului, a terenurilor adiacente si a ecosistemelor de uscat si marine. De asemenea, se urmareste protejarea infrastructurii economice si a obiectivelor sociale periclitate de procesele de eroziune marina. Totodata, se va implementa un program integrat de monitorizare a zonei costiere care sa vina in sprijinul operatiunilor si lucrarilor de intretinere, pe termen mediu si lung (30 de ani).

Realizarea proiectului, prin marirea zonelor de plaja, va duce la cresterea potentialului turistic si la cresterea numarului de turisti si vizitatori in aceste zone.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.