Romania mizeaza pe onestitatea si responsabilitatea guvernantilor de la Chisinau pentru ca banii din creditul romanesc de 150 milioane de euro, oferit Republicii Moldova, sa nu fie furati.
Prima transa, de 60 milioane de euro, din creditul romanesc (oferit pe o perioada de 5 ani, cu o dobanda de 1,5%) a intrat deja in contul Guvernului Republicii Moldova.
Premierul roman Dacian Ciolos aflat in vizita la Chisinau a mentionat ca Guvernul moldovean ar trebui sa fie interesat ca banii din creditul romanesc (care vor fi rambursati) sa fie gestionati corect. El a precizat ca banii au fost trimisi in Moldova dupa ce a primit garantii din partea Comisiei Europene privind „deschiderea discutiilor” privind reluarea finantarii Moldovei si de catre UE. „Cred ca este in interesul Guvernului Republicii Moldova sa foloseasca acesti bani in interes general, nu sa fie canalizati in alta directie. Ideea aceasta cu furatul banilor poate merge pana la un punct. Este ca si cum ti-ai fura caciula! Un guvern care nu e capabil sa asigure o administrare corecta a fondurilor pierde credibilitatea cetatenilor”, a spus Dacian Ciolos. Totusi, el a precizat ca Bucurestiul va monitoriza, in schimb, cum va fi gestionata asistenta nerambursabila oferita Moldovei.
Premierul moldovean, Pavel Filip, a dat asigurari ca banii vor fi folositi ca „suport bugetar”, pentru acoperirea necesitatilor sociale: „Reprezint Guvernul care are misiunea sa recredibilizeze Moldova. Republica Moldova este alta decat cum a fost la inceputul anului”, a mentionat Filip, precizand ca „regulile de joc s-au schimbat”.
Trei argumente ale Romaniei
Dacian Ciolos a explicat gestul Romaniei de deblocare a finantarii Moldovei prin indeplinirea conditiilor (inaintate de Romania) legate de reforme de catre autoritatile de la Chisinau. „Indiferent de culoarea Guvernului de la Bucuresti, Romania va ramane consecventa in raport cu Republica Moldova”, a subliniat prim-ministrul roman. Potrivit lui, consecventa Romaniei urmareste trei obiective: asigurarea prosperitatii cetatenilor, dezvoltarea democratiei si sustinerea parcursului european al Republicii Moldova. Mai mult, premierul roman a mentionat ca momentan Romania analizeaza posibilitatea crearii unui fond de garantare a investitiilor, pentru a incuraja astfel investitorii romani (si companiile mixte moldo-romane) sa treaca Prutul. De asemenea, el a anuntat ca o banca mare din Romania este gata sa investeasca in Moldova, dar nu a precizat despre ce banca romaneasca este vorba.
„Stabilitate”, cuvant de ocara la Chisinau
Premierul Ciolos a vorbit la Chisinau si despre necesitatea mentinerii stabilitatii politice, pentru ca reformele sa poata continua – stabilitate (asigurata de o majoritate parlamentara pestrita, supusa PD-ului) blamata de societatea civila de la Chisinau pe motiv ca in spatele ei si-ar satisface interesele o grupare oligarhica coordonata de prim-vicepresedintele PD, Vlad Plahotniuc.
Urmatoarea transa din creditul romanesc va fi acordata, potrivit premierului roman, „dupa ce va fi concretizat un acord de finantare a Moldovei cu Fondul Monetar International”. Premierul Pavel Filip a intervenit si a spus ca acordul cu FMI va fi semnat in luna octombrie, lasand sa se inteleaga ca semnarea acordului de finantare cu FMI este o certitudine.
„Romania ramane un partener orientat spre actiune, pentru ca dezvoltarea Republicii Moldova sa fie vizibia pentru toti cetatenii”, a mai spus premierul Ciolos, precizand ca „dincolo de acest imprumut, Romania va continua asistenta financiara nerambursabila pentru Moldova. Finantarea gradinitelor va continua si in acest an; continuam programul de achizitie a autobuzelor pentru scolile din Moldova (inca 100 de microbuze pana la sfarsitul acestui an – n.n.). Vrem sa intensificam colaborarea nu doar intre guverne, dar si la nivel local – sa investim in proiecte care vor ajuta la imbunatatirea vietii cetatenilor Republicii Moldova. In acest an, valoarea programelor de asistenta nerambursabila pentru Moldova se ridica la 7,5 milioane de euro”, a accentuat Dacian Ciolos.
In ceea ce priveste alegerile prezidentiale din Republica Moldova, programate pentru 30 octombrie, premierul Romaniei a spus ca rezultatul acestui scrutin „va da un semnal legat de directia in care Moldova doreste sa o ia”: „Romania vrea sa ramana principalul avocat al orientarii europene a Republicii Moldova. In acest sens, continuam sa fim un partener activ in acest grup de actiune europeana in care vrem sa mobilizam si alte capitale europene sa pledeze pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana. (…) Asta va depinde si de modul in care cetatenii Republicii Moldova vor decide sa abordeze lucrurile si cu siguranta si rezultatul alegerilor prezidentiale va transmite un semnal legat de directia in care Republica Moldova doreste sa o ia”, a spus Ciolos.
Dependenta energetica a Moldovei de Est – o ingrijorare comuna
„Am convenit sa acceleram in urmatoarele luni cooperarea energetica – prioritara pentru Moldova, avand in vedere vulnerabilitatile legate de trecut. Vom avansa atat pe interconexiunile ce tin de energia electrica, cat si pe interconexiunea cu gaze natural – ma refer la extinderea gazoductului Iasi-Ungheni pana la Chisinau”, a mentionat premierul moldovean Pavel Filip. „Companiile romanesti „Transgaz” si „Transelectrica” sunt gata sa invsteasca. „Transgaz”-ul va investi pentru constructia gazoductului Iasi-Ungheni, pentru ca sa-l aducem pana la Chisinau, iar „Transelectrica” deja este prezenta in Republica Moldova.
Cei doi premieri au discutat si despre fluidizarea traficului la vama, despre securitatea regionala, dar nu a fost abordat in nici un fel subiectul unirii – o tema nelipsita pana acum in cadrul vizitelor oficialilor romani la Chisinau. Doar la intalnirea cu liderul PL, Mihai Ghimpu, premierul roman a primit in dar de la liderul liberalilor harta Romaniei Mari.
Dacian Ciolos a declarat la Chisinau ca Romania va ramane pentru Moldova „un partener pragmatic, orientat spre actiune si reforme”.
Sursa: www.dw.com