Credite bancare pentru infrastructura locala

Una dintre cele mai importante modificari aduse Legii finantelor publice locale o reprezinta introducerea cotei din impozitul pe venit la capitolul venituri proprii, ceea ce va permite ca plafonul de indatorare de maximum 20% sa corespunda unor sume de pana la 3 ori mai mari, din moment ce se raporteaza la o suma mult mai mare.

“In acest mod, in bugetele locale ponderea veniturilor proprii va creste de circa trei ori, ajungand de la 17,8% la peste 50%, astfel ca, la nivel national, administratiile locale vor putea angaja credite echivalente unor rate anuale de 12.000 de miliarde de lei” spune Viorel Cristea, secretar general la Ministerul Administratiei Publice.

De pe urma acestei modificari vor profita cel mai mult primariile mici si medii, pentru ca cele mari au la dispozitie alte surse de finantare, de exemplu obligatiunile.

“Vor putea fi finalizate si initiate proiecte ample de refacere a infrastructurii pentru ca, pe de o parte, mediul rural are nevoie de foarte multe astfel de proiecte, iar pe de alta parte bancile si-au aratat disponibilitatea de a credita astfel de lucrari” spune Emil Draghici, vicepresedinte Asociatia Comunelor din Romania.

Pe langa credite, administratiile locale mai au la dispozitie creditarea prin emiterea de obligatiuni municipale. Acest sistem la nivel national nu are un impact deosebit, tocmai pentru ca poate fi considerat nou din moment ce a fost reintrodus dupa mai bine de 60 de ani.

In noile conditii, se asteapta o crestere importanta a investitiilor in infrastructura.

Pentru a facilita accesul primariilor la credite, Ministerul Administratiei Publice a incheiat un protocol cu Banca Comerciala Romana, prin care aceasta banca se angajeaza sa sustina autoritatile publice locale prin credite pentru refacerea infrastructurii.

De asemenea, se preconizeaza cresterea numarului de locuri de munca din mediul rural, reducerea sumelor acordate ca ajutoare sociale, cresterea veniturilor autoritatilor publice locale.

Un alt argument in favoarea creditarii il reprezinta introducerea dreptului primariilor de a deschide conturi pentru derularea creditului la bancile comerciale.

Acest lucru este in masura sa scurteze circuitul de decontare si ofera autoritatilor locale posibilitatea de a incasa dobanda pe perioada pastrarii in banca a fondurilor respective.

Sursa: Ziarul Capital nr. 25/iunie 2003

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.