Romania, pe ultimul loc in Uniunea Europeana la inovare

inovare.jpg

Romania se situeaza pe locul 48 in lume in ceea ce priveste inovarea, dupa Republica Moldova, si pe ultimul loc din comunitatea europeana.

Accesul scazut la finantari, birocratia si ineficienta guvernamentala, alaturi de taxe, sunt doar cateva dintre cele mai mari piedici identificate de studiul Global Competitiveness, citat in cadrul conferintei internationale Innoteque, care se desfasoara in perioada 5-7 octombrie, la Bucuresti si Cluj, cu participari din SUA, Israel si Olanda.

”Din punctul nostru de vedere, cei trei factori ai inovarii sunt Guvernul, industria si cercetarea academica. Guvernul, aici, ar trebui sa aiba o mare contributie fiindca este vorba despre dezvoltarea economica. (…) Intre instrumentele inovarii, noi identificam sprijinul pentru proiecte, accelerarea dezvoltarii incubatoarelor de afaceri, implementarea de granturi mari si mici, activitatea academica, cooperarea cu mediul de afaceri, instrumentele financiare si, nu in cele din urma, cooperarea internationala”, a declarat dr. Yehoshua Shuki Gleitman, chairman GIBF- Guangzhuo Israel Biotech Fund.

”Trebuie asigurata predictibilitatea legislativa pe termen lung, precum si evaluarea strategica in acest domeniu”, a sustinut Adrian Curaj, consilier al premierului pentru dezvoltarea ecosistemelor.

”Printre domeniile in care tara noastra are cei mai scazuti indicatori se numara accesul la finantare, suportul acordat cercetarii-dezvoltarii, antreprenoriatul si educatia. In acelasi timp, inovarea este plasata in centrul strategiei UE privind cresterea economica si crearea de locuri de munca. (…) Dar Romania este pe ultimul loc in UE la capitolul inovare”, concluzioneaza organizatorii Innoteque, Impact Hub si Recognos, citand studii europene.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.