Romania risca sa primeasca banii de la CE abia anul viitor, din cauza neacreditarii Autoritatilor de Management

1.jpg

Romania risca sa primeasca banii de la Comisia Europeana pentru proiectele cu fonduri UE abia anul viitor fiindca se intarzie acreditarea Autoritatilor de Management, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale. Statul ar urma sa crediteze sume mari pe o perioada mai lunga de timp.

Autoritatea de Management (AM) a Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) ar putea transmite Comisiei Europene pentru decontare, facturi in valoare de circa 500 de milioane de euro. insa, acest lucru se va putea face abia dupa acreditarea AM, facturile putand ajunge la Bruxelles abia spre sfarsitul anului, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Acestea au aratat ca exista riscul ca, spre sfarsit de an, Comisia Europeana sa nu mai dispuna de bani pentru a face deconturile catre statele membre.

“Vorbim despre o suma de 500 de milioane de euro care ar trebui sa fie decontata doar pentru POIM. insa, pana in prezent, Romania nu are acreditata nici o Autoritate de Management. Au fost trimise la Autoritatea de Audit pachetele pentru acreditarea acestora, mai putin pentru Programul Operational Competitivitate si pentru Programul Operational Capital Uman. insa, cu siguranta, ca pe anumite programe operationale, unde exista riscuri, reprezentantii Comisiei Europene sa vina sa faca verificari in Romania. Acest lucru ar putea face ca AM-urile sa fie acreditate undeva in toamna, in septembrie, iar facturile sa ajunga la Bruxelles in ultima parte a acestui an”, au aratat sursele guvernamentale.

Aceleasi surse au reamintit ca, in anii trecuti, spre sfarsitul anului, Comisia Europeana (CE) nu a mai dispus de fonduri pentru a deconta facturile venite din statele membre, pentru proiectele finantate cu fonduri europene, ajungandu-se astfel la un blocaj. tarile comunitare s-au vazut nevoite sa prelungeasca perioada de creditare pentru sumele cheltuite aferente acestor proiecte, sume ce pot atinge miliarde de euro pentru un stat membru.

Reamintim ca, intr-un interviu acordat MEDIAFAX, ministrul Finantelor, Viorel stefan, declara in legatura cu riscul de a depasi deficitul de 3% din PIB, ca are emotii in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. “Singurele emotii le am la capitolul absorbtie fonduri europene. Vorbim despre 22 de miliarde de euro. Am preluat un sistem de gestiune defect. Abia spre jumatatea anului putem acredita sistemul informatic de decont cu CE. insa, in buget am prevazut banii necesari astfel incat sa nu se blocheze proiectele cu finantare europeana”, recunostea ministrul Finantelor.

Sursa: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.