Romanii se inghesuie sa ia credite stimulati de programul Prima casa

prima-casa.jpg

Accelerarea preturilor locuintelor, perce­puta de BNR ca un factor de amenintare la stabilitatea financiara, este alimentata de cererea in crestere pentru creditele ipotecare Prima casa, cerere care se vede in evolutia stocului finan­tarilor, precum si la nivelul activitatii incarcate a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia care emite garantiile guvernamentale.

Stocul finantarilor in lei pentru achizitia de locuinte a crescut cu 2,4 miliarde de lei in primele patru luni din acest an si a ajuns la 31,2 mi­liarde de lei (6,9 mld. euro) la finalul lunii aprilie, potrivit da­telor BNR. in luna martie si aprilie sto­cul de credite a urcat cu 700 milioane de lei.

Finantarile ipo­te­ca­re cresc de circa un an, sustinute in prin­cipal de programul gu­vernamental Pri­ma casa, care ali­men­teaza circa 60% din totalul finan­ta­ri­lor ipotecare. Prima ca­sa a fost in ultimii ani cel mai important pilon pe segmentul creditarii ipotecare, im­prumuturile acor­da­te de banci prin acest program totalizand dupa opt ani de la lansarea programului circa 35 miliarde de lei (8 mld. euro). Pentru acest an sunt prevazute garantii in va­loare de 2,5 mi­liarde de lei, ceea ce in­seamna ca bancile pot da credite de 5 mi­liarde de lei.

Specialistii din piata spun ca acce­lerarea din ultimele doua luni ar putea fi si rezultatul eli­mi­narii impozitului de 3% in cazul tran­zactiilor imobiliare de sub 100.000 de euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.